fbpx
NaslovnicaCrna GoraDeripaska donirao Kliničkom centru laboratoriju za PCR testiranje

Deripaska donirao Kliničkom centru laboratoriju za PCR testiranje

Podgorica, (MINA) – Fondacija Olega Deripaske “Volnoe Delo” donirala je Kliničkom centru Crne Gore jednu od najmodernijih laboratorija za PCR testiranje koja, kako je saopšteno, može da analizira do 600 testova dnevno.

Iz Fondacije su kazali da je laboratorija opremljena vrhunskim medicinskim uređajima koji omogućavaju pouzdanu analizu DNK pacijenta na genetske, onkološke i zarazne bolesti, uključujući COVID-19.

Opremu, kako su naveli, proizvodi Thermo Fisher Scientific, vodeći svjetski proizvođač tehnološki najnaprednije medicinske opreme koja nudi izuzetan kvalitet dijagnostike na polju PCR testiranja.

„Visoka preciznost ispitivanja opreme je presudna, jer omogućava rano otkrivanje bolesti i pomaže u sprječavanju njihovog daljeg širenja, značajno rasterećujući cjelokupan zdravstveni sistem i medicinsko osoblje“, kaže se u saopštenju Fondacije.

Navodi se da, pored opreme, uz laboratoriju, kao dio donacije stiže neophodan potrošni materijal i posebna zaštitna oprema za medicinske radnike.

Iz Fondacije su kazali da laboratorija može da analizira do 600 testova dnevno, i da će, za sada, fokus biti prvenstveno na testiranje na COVID-19, što će, kako su naveli, pomoći u sprječavanju daljeg širenja bolesti i doprinijeti daljem poboljšanju epidemiološke situacije u Podgorici.

Prema njihovim riječima, ubuduće će laboratorija imati široku primjenu, jer će biti korišćena i u druge svrhe ispitivanja Kliničkog centra, Onkološkog instituta i Klinike za akušerstvo i ginekologiju.

Predstavnica Fondacije Larisa Beljaeva kazala je da je podrška zdravstvu uvijek je bila među njihovim ključnim prioritetima.

„Od početka pandemije ulažemo veliki trud kako bismo preventivnim mjerama pomogli da se spriječi širenje ove bolesti“, kazala je Beljaeva.

To, kako je navela, uključuje pokretanje novih medicinskih ustanova, opremanje bolnica vrhunskom opremom i uvođenje programa obuke za medicinsko osoblje.

„Srećni smo što nastavljamo sa pružanjem takve podrške građanima Crne Gore kroz donaciju dijagnostičke laboratorije svjetske klase koja će omogućiti brzo otkrivanje virusa i na taj način učiniti terapiju efikasnijom“, rekla je Beljaeva.

On aje rekla da su u Fondaciji zahvalni Kliničkom centru Crne Gore na izuzetnim naporima koje ulaže u borbi protiv COVID-19.

„U toj ustanovi rade izuzetni medicinski radnici, istinski profesionalci i sigurni smo da oprema odlazi u prave ruke“, istakla je Beljaeva.

Kako su kazali iz Fondacije, nakon instaliranja aparata, organizovaće radionice za medicinsko osoblje KCCG, na kojima će ih stručnjaci kompanije Thermo Fisher dodatno obučiti kako da koriste opremu.

„Na početku ove godine, Fondacija Volnoe Delo donirala je sličnu laboratoriju za PCR opštini Kotor koja građanima duž crnogorske obale omogućava testiranje svjetske klase i besplatnu uslugu na licu mjesta“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su, prije otvaranja kotorske laboratorije, svi uzorci za ispitivanje morali biti poslati Institutu za javno zdravlje Crne Gore, a u nekom momentu i u druge zemlje na analizu.

„Za nešto manje od mjesec od pokretanja laboratorije u Kotoru, preko pet hiljada pacijenata testirano je na COVID-19, a 30 odsto rezultata je pozitivno“, kazali su iz Fondacije.

To je, kako su naveli, omogućilo pacijentima i medicinskom osoblju da preduzmu blagovremene mjere i značajno umanje broj hospitalizacija pacijenata i smrtnih slučajeva.

Najčitanije