fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoCrna Gora najbolje rangirana država regiona na TI listi

Crna Gora najbolje rangirana država regiona na TI listi

Podgorica, (MINA) – Crna Gora na najnovijoj listi Transparency International-a (TI) zauzima 64. mjesto, sa indeksom percepcije korupcije (CPI) 46, saopštili su iz Agencije za sprječavanje korupcije (ASK).

Kako su naveli iz ASK-a, Crna Gora, je prema tom izvještaju, najbolje rangirana država na Zapadnom Balkanu, a ima bolji indeks percepcije korupcije od tri članice Evropske unije (EU).

Iz ASK-a su kazali da je Crna Gora jedina država Zapadnog Balkana koja je iznad svjetskog prosjeka, koji iznosi 43 indeksni poen.

“Novi izvještaj TI, objavljen danas, Crnu Goru svrstava na 64. mjesto liste kojom je obuhvaćeno 180 zemalja svijeta, sa CPI 46”, kaže se u saopštenju Agencije.

navodi se da je, u odnosu na prošlu godinu, koeficijent povećan za jedan indeksni poen, dok je položaj države za tri pozicije bolji.

Iz ASK-a su pojasnili da CPI na godišnjem nivou rangira države po njihovom percipiranom nivou korupcije u javnom sektoru, u skladu sa stručnim procjenama i istraživanjima javnog mnjenja.

Kako je saopšteno, 100 predstavlja najniži, a nula najviši nivo percipirane korupcije.

“U poređenju sa državama Zapadnog Balkana, Crna Gora je u posljednjem izvještaju ispred Sjeverne Makedonije i Kosova, koji dijele 87. poziciju i 39 indeksnih poena, zatim Srbije, koja je sa CPI 38 na 96. mjestu”, rekli su iz ASK-a.

Oni su naveli da je Crna Gora ispred Albanije i Bosne i Hercegovine, koje, sa 35 CPI poena, dijele dijele 110. mjesto, kao i da ima bolji indeks percepcije korupcije od tri članice EU: Rumunije, Mađarske i Bugarske.

“Crna Gora je napravila značajan iskorak u odnosu na prvo istraživanje TI, kojim je obuhvaćena nakon obnove nezavisnosti, objavljenom 2007. godine, kada je bila na 84. poziciji”, kazali su iz ASK-a.

Oni su naveli da novi izvještaj doživljavaju kao ohrabrenje i prepoznavanje i sopstvenih napora da, dosljednim brigom za zaštitu javnog interesa, zakonitim, transparentnim i neselektivnim djelovanjem, utiču na snaženje integriteta javne uprave.

Kako su kazali iz ASK-a, novi izvještaj je podsticaj da nastave sa reformskim aktivnostima, unaprjeđujući iskustvo i praksu.

“Kao prioritet naše zajednice u strateškom nastojanju da se pridružimo porodici najrazvijenijih evropskih zemalja, borba protiv korupcije je slojevit i dugotrajan proces, za koji je neophodan posvećeni rad svih relevantnih društvenih činilaca”, kaže se u saopštenju.

Iz ASK-a su poručili da će ostati privrženi promociji vladavine prava i načela dobrog upravljanja, dajući puni doprinos ambijentu u kome će građani imati povjerenje u pravnu državu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije