fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoAdžić: Spreman Nacrt kolektivnog ugovora

Adžić: Spreman Nacrt kolektivnog ugovora

Podgorica, (MINA) – Radna grupa Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) pripremila je Nacrt kolektivnog ugovora za zaposlene u tom resoru, koji predstavlja iskorak u zaštiti njihovih prava, saopštio je ministar Filip Adžić.

On je naveo da su zaposleni u MUP-u, odnosno Upravi policije, primili aprilsku platu umanjenu i do 100 EUR, u zavisnosti od koeficijenta i složenosti poslova radnog mjesta, zato što u obračun zarade kao minuli nije uključen beneficirani radni staž, već je obračun vršen isključivo za efektivni radni staž.

Adžić je, kako je saopšteno iz MUP-a, kazao da je takav vid obračuna proistekao iz mišljenja Odbora za praćenje i primjenu Opšteg kolektivnog ugovora od 4. maja.

“Svjesni značaja i težine policijskog posla, kao i činjenice da je do umanjenje zarada došlo u momentu kada su uvećani troškovi života u Crnoj Gori, Vlada je u aprilu zadužila Ministarstvo finansija da, u saradnji sa MUP-om, sagleda važeće zakonske propise u cilju rješavanja problema nastalog prilikom obračuna zarada za zaposlene u MUP-u”, podsjetio je Adžić.

Iz MUP-a su podsjetili da je Adžić obrazovao radnu grupu koja je sačinila Nacrt kolektivnog ugovora, gdje su pored predstavnika Ministarstva, kao poslodavca, učestvovali Sindikat MUP-a i Sindikat Uprave policije, kao i predstavnici Ministarstva finansija.

Navodi se da kolektivni ugovor za zaposlene u tom resoru predstavlja iskorak u zaštiti prava zaposlenih, kao i da će se prvi put na taj način urediti prava zaposlenih u MUP-u.

Iz MUP-a su kazali da policijskim službenicima nijesu povećavane zarade u proteklih desetak godina, kao i da je u prethodnom periodu postepeno umanjivala zarada policijskih službenika.

Oni su podsjetili da su kroz kolektivne ugovore i podzakonske akte uvećane zarade zaposlenih u zdravstvu, prosvjeti i Vojsci.

“S tim u vezi, nastojaćemo da u periodu pred nama omogućimo uvećanje zarada policijskim službenicima”, rekao je Adžić.

On je kazao da će to učiniti najprije kroz izmjenu Uredbe o grupama poslova i koeficijentima za zarade policijskih službenika, kako bi se izjednačio obračun zarada policijskih službenika, posebno imajući u vidu posebne uslova rada, težinu i prirodu posla, kao i značaj poslova i odgovornost policijskih službenika.

“MUP ostaje otvoren za saradnju sa Sindikatom i zaposlenima u MUP – Upravi policije u namjeri da poboljša uslove rada službenika, ne samo kroz unapređenje materijalno-tehničkih uslova, već i kroz bolju i kvalitetniju obučenost i veće zarade”, poručio je Adžić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije