fbpx
NaslovnicaCrna GoraDostaviti preporuke za novinare koji izvještavaju sa terena

Dostaviti preporuke za novinare koji izvještavaju sa terena

Podgorica, (MINA) – Sindikat medija (SMCG) apelovao je na Institut za javno zdravlje (IJZ) da dostavi preporuke za novinare o ponašanju, pravilima i obavezama tokom izvještavanja sa terena, u cilju smanjenja mogućnosti širenja zaraze.

Iz SMCG-a kazali su da su u trenutnoj situaciji, pored zdravstvenih radnika i policije, novinari, fotoreporteri i kamermani najizloženiji zarazi, a da se potrebna zaštitna oprema ne može nabaviti bez podrške IJZ-a i Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti.

„Zbog toga molimo da se osnovna zaštitna oprema ustupi medijima, odnosno zaposlenima u njima“, naveli su iz SMCG-a.

Kako su rekli iz SMCG-a, prema njihovim saznanjima, osim osnovnih dezinfikacionih sredstava koje su nabavile pojedine redakcije i smanjenja broja zaposlenih koji dolaze na posao, nikakve druge preventivne i zaštitne mjere nijesu preduzete.

„Svjesni ozbiljnosti situacije i odgovornog odnosa nadležnih državnih institucija, ali i zabrinuti za zdravlje naših koleginica i kolega, SMCG apeluje na IJZ da obrati pažnju na zaposlene u medijima koji ne mogu da rade od kuće“, kaže se u saopštenju.

Iz SMCG-a su apelovali na medijske kuće da se ljudima čije fizičko prisustvo nije neophodno u redakcijama dozvoli rad od kuće, da se kolegijumi i redakcijski sastanci održavaju onlajn, da se obezbijedi dezinfekcija prostorija i radnih površina i nabave sredstva za dezinfekciju ruku.

Najčitanije