fbpx
NaslovnicaCrna GoraDonošenje zakona bez konsultovanja evropskih partnera korak unazad

Donošenje zakona bez konsultovanja evropskih partnera korak unazad

Podgorica, (MINA) – Donošenje novih zakonskih tekstova bez konsultovanja Udruženja tužilaca, Tužilačkog savjeta, stručne i građanske javnosti i evropskih partnera korak je unazad, smatra članica Tužilačkog savjeta Aneta Spaić.

Vijesti su danas objavile da nova skupštinska većina priprema inicijativu za izmjenu tužilačkih zakona i da je vanredna sjednica Skupštine, na kojoj bi se predlozi izmjena i dopuna zakona o Državnom tužilaštvu i o Specijalnom tužilaštvu mogli naći na dnevnom redu, planirana za 18. februar.

“Tačno je da je prethodni period u pravosuđu spornim tumačenjima doveo do mnogih nedosljednosti, ali donošenje novih zakonskih tekstova bez konsultovanja Udruženja tužilaca, Tužilačkog savjeta, stručne i građanske javnosti i, najvažnije, evropskih partnera je sasvim izvjesno korak unazad, a ne korak unaprijed”, kazala je Spaić agenciji MINA.

Ona je rekla da vjeruje da se takvim postupanjem ugrožava najavljena evropska agenda, čije se poštovanje očekuje od Crne Gore, kako ne bi nazadovala u odnosu na ranija dostignuća ostvarena na planu pravosudnih reformi, kako je rečeno u posljednjem izvještaju Evropske unije (EU).

“Ostaje nejasno ko je inicijator tih zakonskih tekstova. Ipak, ko god da je predlagač, podsjećam da evropska agenda nameće obavezu poštovanja osnovne pregovaračke pozicije Crne Gore da sve zakonske tekstove iz poglavlja 23 i 24 šalju na usaglašavanje Evropskoj komisiji”, navela je Spaić, koja je i dekanica Pravnog fakulteta.

Ona je kazala da se nada da će ovog puta to uraditi jer je, kako je navela, obaveza sprovođenja društvenog dijaloga i rasprave o tako važnim pitanjima nužnost.

“Podsjećam na nedavni sudski epilog u jednoj od država članica EU, kada su ovakve promjene pokušane od strane parlamentarne većine u Mađarskoj. Ovakve zakonodavne aktivnosti Evropski sud pravde je kvalifikovao kao posrnuća vladavine prava”, navela je Spaić.

Ona je rekla da ni Tužilački savjet, niti Udruženje tužilaca nijesu dobili ni informaciju o namjeri, a ne poziv za učešće u izradi tih akata.

“Kako mandat Savjeta traje do kraja godine, sve kadrovske promjene su mogle biti riješene kroz izbor novih članova Savjeta i parlamentarni dijalog o vrhovnom državnom tužiocu”, navela je Spaić.

Ona je podsjetila da su 2015. godine u izradi zakona o tužilaštvu, državnom i specijalnom, iniciranih od Vlade kao predlagača, konsultovana najstručnija tijela Savjeta Evrope.

U njima su, kako je navela, inkorporirani najstroži standardi čija bi dosljedna primjena dovela i do optimalnih rješenja.

Najčitanije