fbpx
NaslovnicaCrna GoraDonacija Google-a za korišćenje Google Cloud platforme agenciji MINA

Donacija Google-a za korišćenje Google Cloud platforme agenciji MINA

Podgorica, (MINA) – Informativna agencija MINA odabrana je da učestvuje u Googleovom globalnom projektu Google News inicijativa, kroz koji će dobiti pristup naprednim Google Cloud servisima u trajanju od 18 mjeseci.

Agencija MINA je kroz Google News inicijativu dobila donaciju za korišćenje Google Cloud platforme u narednih 18 mjeseci za razvoj svog informacionog sistema.

Agencija je u novembru prošle godine aplicirala na poziv kompanije Google u okviru njihovog projekta podrške medijima u svijetu.

“Google čvrsto brine o novinarstvu. Vjerujemo u širenje znanja da bi život bio bolji za svakoga. Ono je u srcu Google-ove misije, to je misija izdavača i novinara. Jednostavno rečeno, naša budućnost je povezana”, kazali su iz Google News inicijative.

Oni su dodali da vjeruju da je kvalitetno novinarstvo bitno. Važno je osigurati da se kvalitetni sadržaj vijesti prepozna na njihovim platformama, da ga korisnici lako mogu otkriti i da medijski partneri imaju koristi od njegovog kreiranja.

U Google-u smatraju da finansijska stabilnost zahtijeva inovacije.

“Posvećeni smo da medijskim partnerima obezbijedimo najsavremenije alate i mogućnosti da im pomognemo da bolje razumiju i povežu se sa svojim korisnicima, poboljšaju  proizvode i pokrenu tehnološku infrastrukturu”, naveli su iz Google News inicijative.

Ekosistem digitalnih vijesti treba da ostane otvoren, pri čemu su u Google News inicijativi posvećeni očuvanju otvorenog digitalnog ekosistema koji nudi održiv način za uravnoteženje potreba izdavača i potrošača.

“Nova tehnologija predstavlja novu priliku. Posvećeni smo da pomognemo partnerima da odgovore na promjenu navika potrošnje vijesti tako što će eksperimentisati sa novim formatima, kao što su virtuelna stvarnost i stari formati, kao što je audio”, dodali su iz Google News inicijative.

Saradnja je, kako su kazali, ključ zajedničkog uspjeha. Prošli su dani kada novinske organizacije ili tehnološke kompanije mogu “ići same”.

“Posvećeni smo partnerstvu sa inovatorima kako bi izgradili bolju budućnost za vijesti”, poručili su iz Google News inicijative.

Agencija MINA se nalazi u procesu digitalne transformacije sa krajnjim ciljem da postane savremena multimedijalna informativna agencija koja će u svom poslovanju i produkcionom procesu koristiti najsavremenija tehnološka rješenja uz zadržavanje već prepoznatog dugogodišnjeg načina rada koji je usklađen sa novinarskim kodeksom.

Agencija MINA je medij sa visokim profesionalnim standardima, što je  prepoznala Google News inicijativa, kao i drugi donatori sa kojima realizuje čitav niz projekata koji, izneđu ostalog, imaju za cilj razvoj agencije i stvaranje preduslova za njenu trajnu održivost.

Agencija MINA od septembra sprovodi projekat Dealing with ethics and fake news, uz finansijsku podršku Evropske unije (EU). Agencija realizuje i projekat Rereading – Rewriting. Improving media literacy in Montenegro. uz finansijsku podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) od juna prošle godine, dok je na projektu Internews BMAP jedan od key partnera u Crnoj Gori.

Informativna agencija MINA počela je da radi u martu 2001. godine kao novi početak tadašnje jedine crnogorske informativne agencije Montena Fax.

Agencija MINA je za 18 godina postojanja objavila preko milion informacija kroz svoja dva servisa MINA i Mina-business. Pored servisa na crnogorskom jeziku, agencija produkuje i verzije servisa na engleskom jeziku.

Profesionalni rad agencije MINA i najviši međunarodni standardi novinarstva koje koristi nebrojeno puta su potvrđeni kroz svakodnevno objavljivanje informacija čiji se sadržaj beskompromisno stavlja ispred njenog tumačenja i komentarisanja. Profesionalnost agencije potvrdile su i kolege novinari i eksperti, koji su kroz svoje izvještaje pokazali da agencija u kontinuitetu istrajava na međunarodnom priznatim standardima rada.

Iako jedan od manjih medija u Crnoj Gori, agencija MINA se po učešću u dnevnoj produkciji informacija nalazi na samom vrhu i predstavlja nezaobilazan alat u funkcionisanju svakog crnogorskog medija koji ima informativnu produkciju.

Najčitanije