fbpx
NaslovnicaCrna GoraDodijeljene EU nagrade za istraživačko novinarstvo

Dodijeljene EU nagrade za istraživačko novinarstvo

Podgorica, (MINA) – Novinari Javnog servisa Dušica Pavlović i Mirko Bošković dobitnici su prve nagrade Evropske unije (EU) za istraživačko novinarstvo za Crnu Goru za prošlu godinu, za televizijski serijal “Mehanizam – Poslovna tajna“, saopšteno je iz Centra za istraživačko novinarstvo (CIN-CG).

Druga nagrada pripala je novinarki dnevnika Vijesti Jeleni Jovanović za istraživički ciklus o migrantima, a treća novinarima Portala Berane Mileni Bubanji Obradović i Andriji Turčinović, za seriju tekstova o ugovorenim maloljetničkim brakovima u romskoj zajednici.

Iz CIN-CG su kazali da je žiri ove godine prvi put dodijelio i specijalna priznanja za istraživačke novinarske napore i društveni uticaj.

Ta priznanja dodijeljena su novinaru Televizije Vijesti Petru Komneniću, za emisiju Načisto koja se odnosila na korupciju u građevinskoj inspekciji, kao i glavnom i odgovornom uredniku lista Dan Nikoli Markoviću za, kako se navodi, istraživačke domete tokom intervjua sa crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem, u emisiji Ukrštene riječi emitovanoj na TV Prva.

Nagrade se dodjeljuju u okviru projekta Unapređivanje kvaliteta vijesti i nezavisnog novinarstva na Zapadnom Balkanu i u Turskoj, koji finansira Evropska unija (EU), a sprovodi ga Balkanska istraživačka regionalna mreža (BIRN) čiji je partner u Crnoj Gori CIN-CG.

Šefica Delegacije EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa, kazala je u video poruci da je sloboda izražavanja jedna je od ključnih vrijednosti Unije i jedan od temelja demokratskog društva.

Ona je naglasila da je od presudne važnosti da nadležni organi omoguće novinarima da nesmetano obavljaju posao, da su slobodni od prijetnji nasiljem, uznemiravanja ili zastrašivanja.

„Kako bi građani imali pristup pouzdanim i istinitim informacijama, a novinari ispunili svoju ključnu društvenu ulogu pozivanja javnih vlasti na odgovornost“, dodala je Popa.

Na konkurs koji je raspisao CIN-CG pristiglo je 17 priča.

Najbolje radove ocjenjivao je nezavisni tročlani žiri u kojem su bili predsjednica CIN-a Bosne i Hercegovine Leila Bičakčić, izvršna direktorica Instituta za medijsku raznolikost iz Londona Milica Pešić i medijski ekspert i novinar iz Podgorice Vladan Mićunović.

Kako su kazali iz CIN-CG, nagrada EU za istraživačko novinarstvo na Zapadnom Balkanu i Turskoj ima za cilj promovisanje izvanrednih dostignuća istraživačkih novinara, kao i poboljšanje vidljivosti kvalitetnog istraživačkog novinarstva.

Nagrada se dodjeljuje godišnje u svih šest zemalja zapadnog Balkana i Turskoj, a nagradni fond za Crnu Goru za dostignuća u 2019. iznosi deset hiljada EUR, od čega pet hiljada ide za prvu nagradu, tri hiljade za drugu a dvije hiljade EUR za treću.

Ceremonija dodjele nagrada ove godine nije održana, radi poštovanja mjera NKT-a za sprečavanje širenja pandemije.

Najčitanije