fbpx
NaslovnicaCrna GoraDobrosusjedske odnose graditi na dijalogu i toleranciji

Dobrosusjedske odnose graditi na dijalogu i toleranciji

Podgorica, (MINA) – Mir, dijalog i tolerancija vrijednosti su na kojima treba razvijati dobrosusjedske i prijateljske odnose Crne Gore i Srbije, poručio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić u razgovoru sa ambasadorom Srbije u Crnoj Gori Vladimirom Božovićem.

Nuhodžić i Božović su, kako saopšteno iz Minsitarstva, tokom sastanka naveli da su zadovoljni dosadašnjom policijskom saradnjom Crne Gore i Srbije, posebno u borbi protiv organizovanog kriminala.

Zajednički je ukazano na značaj jačanja saradnje graničnih policija dvije države u oblasti suzbijanja ilegalnih migracija, kao i intenziviranja aktivnosti na unapređenju graničnih prelaza radi bržeg protoka lјudi, robe i kapitala.

Nuhodžić se osvrnuo na zajedničke interese u procesu evropskih integracija, što je dodatni podsticaj intenzivnijoj saradnji i međusobnoj podršci u ostvarivanju punopravnog članstva u Evrospkoj uniji (EU).

„U krizi izazvanoj koronavirusom uvjerili smo se da su kako bezbjednosni, tako i zdravstveni izazovi, transnacionalnog karaktera”, rekao je Nuhodžić.

On je naveo, da ni virusi, kao ni organizovani kriminal, ilegalne migracije i terorizam, ne poznaju granice i jedini način efikasnog suprotstavljanja ovim prijetnjama je intenzivna i kontinuirana saradnja.

Nuhodžić je istakao da nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti postoje određena nerazumijevanja, uz podsjećanje na ključne vrijednosti koje je gradila Crna Gora, a koje baštine svi njeni građani.

„Crna Gora se jasno utemeljila kao građansko društvo i donosi zakone jednake za sve. Vjerujem da će građani multietničke i multivjerske Crne Gore nastaviti da njeguju mir, suživot i toleranciju. To su naše najveće vrijednosti, a građanski koncept na kome počiva društvo, jedini je siguran put u rešavanju svih dilemma”, poručio je Nuhodžić.

On je dodao da se namjere Crne Gore podudaraju sa evropskim vrijednostima i stoga svi zajedno moraju biti u funkciji očuvanja i unapređenja zdravih ljudskih, institucionalnih i političkih odnosa, zarad bolje budućnosti svih i razvoja dobrosusjedskih i prijateljskih odnosa Crne Gore i Srbije.

Nuhodžić i Božović saglasni su da se podijeljenost mišljenja povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti može prevazići dijalogom i dogovorom svih odgovornih činilaca u društvu.

Božović je pozitivno ocijenio aktivnosti Operativnog štaba Ministarstva unutrašnjih poslova koji je organizovao povratak državljana Srbije koji su bili u Crnoj Gori, što je pokazatelj solidarnosti i zajedništva.

On je pohvalio požrtvovanost i posvećenost pripadnika graničnih policija Srbije i Crne Gore.

Najčitanije