fbpx
NaslovnicaCrna GoraDobar zakon o SPI izuzetno važan za državu

Dobar zakon o SPI izuzetno važan za državu

Podgorica, (MINA) – Za državu je izuzetno važno da ima dobar zakon o slobodnom pristupu informacijama, rekla je ekspert Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Anamarija Musa, dodajući da bi vlast trebalo proaktivno da djeluje i da stalno objavljuje svježe informacije svojih aktivnosti.

Prema njenim riječima, prva država koja je prije 250 godina uvela pravo građana da zna je Švedska, i o njoj se može govoriti kao uzoru demokratije.

»Dakle, političari i građani još su prije 250 godina u Švedskoj donijeli zakon koji osigurava građanima pristup informacijama o javnim finansijama i radu vlasti, a mi i dan danas kao da nijesmo sigurni treba li nam takav zakon«, rekla je Musa u intervjuu agenciji MINA.

To je, smatra ona, jasno, i to ne treba uopšte stavljati pod znak pitanja

»U krajnjem, EU očekuje da dostupnost informacija i mogućnosti građana da informacijama pristupe budu jednake u svim državama i u potpunosti usklađene. I u Hrvatskoj smo usklađivali zakon s evropskim standardima, tako i u Sloveniji, evo sad i u Crnoj Gori, Albaniji, Srbiji«, rekla je Musa.

Prema njenim riječima, iako već 15 godina takvi zakoni postoje, potrebno je da oni budu u potpunosti funkcionalni i zaista omoguće građanima da dođu do informacija i na taj način kontrolišu vlast i podstiču upravu da bolje radi.

Neki elementi, kako je kazala, djeluju kao da blokiraju pravo.

»To najčešće osjete građani kada se sretnu sa snagom institucija i novinari koji temeljnije rade na nekoj temi i potrebno im je da dođu do određenih podataka. Ponekad su prisiljeni da, umjesto da dobiju informaciju regularnim, zakonskim putem, koriste izvore koji ne moraju uvijek da budu pouzdani. To sigurno nije u interesu javnosti i informisanja«, navela je Musa.

Prema njenim riječima, svaka kontrola vlasti polazi od toga da je ona transparentna, i to je načelo demokratije.

»U tom smislu svaki građanin mora da može da postavi pitanje vlasti, da dobije informaciju o tome šta ta vlast radi, kako troši novac, jer sav novac koji država ima je novac građana i privrednih subjekata koji plaćaju poreze i druga davanja«, poručila je Musa.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije