fbpx
NaslovnicaCrna GoraDo srijede tropske temperature

Do srijede tropske temperature

Podgorica, (MINA) – Intenzitet toplog tropskog talasa koji je zahvatio Crnu Goru od danas će se pojačati i trajaće sve do srijede, do kada će temperature dostizati oko 40 stepeni, a nakon toga se očekuje promjena vremena, kazao je meteorolog Branko Micev.

On je za Pobjedu rekao da topli tropski talas dolazi sa unutrašnjosti sjeverozapada afričkog kontinenta i usloviće visoke tropske temperature – iznad 37 stepeni u pojedinim oblastima, dok će u drugim područjima, poput Podgorice i Danilovgrada, temperatura dosezati oko 40 stepeni.

Micev je istakao da su sve to uobičajene situacije za ovo doba godine, i da nema prostora da se priča o bilo kakvoj ekstremnoj pojavi.

„Takve situacije su se dešavale ranije, dešavaju se i dešavaće se. Uobičajeno je da naše područje bude pod uticajem tropskih vazdušnih masa iz pustinjskih oblasti sa sjevera afričkog kontinenta i one prelaze Sredozemno more, a kad dođe vazdušna masa u naše područje, izaziva visoke tropske temperature“, kazao je on.

Micev je podsjetio da je od 1. do 10 avgusta 2017. godine svakodnevno temperatura bila 40 i više stepeni.

„Ne možemo danas govoriti, ako tri dana dostigne temperatura 40 stepeni, da će biti ekstremna sitaucija. Ekstremno je nešto što se rijetko dešava, što se nije desilo… Jeste da će biti izuzetno toplo, ali bilo je toga i u prošlosti“, istakao je on.

Prema riječima Miceva, nakon srijede nastupiće promjena vremena koja će trajati do 16. avgusta.

„Doći će do pada temperature vazduha sa uslovima za kišu, povremene pljuskove praćene grmljavinom. I to će biti izraženije na sjeveru u pravcu centralnih predjela, a najmanje će se osjetiti ta promjena na jugu“, kazao je Micev.

Najčitanije