fbpx
NaslovnicaCrna GoraDo petka u DZ Stara Varoš vakcinacija djece bez zakazivanja

Do petka u DZ Stara Varoš vakcinacija djece bez zakazivanja

Podgorica, (MINA) – Dom zdravlja (DZ) Podgorica je, u okviru Evropske sedmice imunizacije, omogućio
vakcinaciju djece bez prethodnog zakazivanja u objektu Stara varoš na Pobrežju.

Iz DZ Podgorica su kazali da će, zaključno sa petkom, od osam do 20 sati obezbijediti da svi roditelji mogu dovesti djecu na vakcinaciju u taj zdravstveni objekat, bez prethodnog zakazivanja.

Kako su naveli, akcija prevashodno odnosi na vakcinaciju protiv humanih papiloma virusa (HPV) za djevojčice od devet do 14 godina i MMR vakcinaciju za svu djecu od jedne do 18 godina, koja su propustila da prime prvu ili drugu dozu te vakcine.

Iz DZ-a su pozvali sve roditelje da dovedu svoje ćerke i vakcinišu ih HPV vakcinom i time smanje rizik da tokom života obole od raka grlića materice i drugih, sa HPV infekcijama, povezanih oboljenja.

“Vakcinacija se u navedenom uzrastu (od devet do 14 godina) prema posljednjim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i Nacionalnog Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju, sprovodi jednom dozom devetovalentne (Gardasil 9) vakcine”, rekli su iz DZ.

Oni su dodali da državni sistem zdravstva pokriva sve troškove te imunizacije.

Kako su kazali iz DZ, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje i uz podršku Kancelarije SZO u Crnoj Gori, obezbijeđen je i adekvatan promotivni materijal za HPV vakcinaciju.

“Vakcinacija protiv malih boginja, zaušaka i rubele (MMR) predstavlja jedan od prioriteta zdravstevnog sistema i to je nastavak akcije iz januara i februara kada je u kratkom roku vakcinisan veliki broj djece MMR vakcinom, ali su obuhvati još uvijek ispod potrebnog nivoa”, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, zato je ovo prilika da roditelji bez zakazivanja i na komforan način zaštite svoju djecu vakcinacijom.

Iz DZ su rekli da će, osim te akcije, i kroz druge promotivne aktivnosti obilježiti Evropsku sedmicu imunizacije.

“U tržnom centru Big fashion u srijedu od 12 do 18 sati i u petak na Trgu nezavisnosti od 11 do 14 sati, će uz dijeljenje promotivnog materijala i u razgovoru sa građanima biti promovisane sve dobrobiti koje donosi imunizacija”, dodaje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije