fbpx
NaslovnicaCrna GoraDio Kolašina bez struje, devastirane trafostanice

Dio Kolašina bez struje, devastirane trafostanice

Podgorica, (MINA) – Četiri trafostanice na području Kolašina devastirane su i iz njih je ukradeno mineralno ulje koje služi transformatoru za nesmatan rad, saopšteno je iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS).

U pitanju su trafostanice Bare Kraljske, Drndari, Sunga i Drcka, pa je područje kolašinske opštine koje se napaja sa ovih trafostanica bez napajanja električnom energijom.

Sve trafostanice pripadaju dalekovodu Skrbuša.

Slučajevi su sinoć prijavljeni policiji, saopšteno je iz CEDIS-a.

Navodi se da je neovlašćeno pristupanje elektroenergetskim objektima izuzetno rizično.

“Zbog, često ne velike materijalne koristi, pojedinci rizikuju život, remete redovno napajanje električnom energijom i nanose materijalnu štetu koja znatno prevazilazi njihovu eventualnu dobit”, kaže se u saopštenju.

Podsjeća se da se na području Podgorice, kao i ostalih opština, gotovo svakodnevno otuđuju zaštitna vrata i ostali zaštitni elementi sa trafo-stanica, zbog čega trafostanice pod naponom ostaju neobezbijeđene do evidentiranja krađe, što predstavlja izuzetnu opasnost po građane.

“S obzirom na učestalost krađe elemenata sa energetskih objekata od nadležnih institucija očekujemo da u ovkiru svojih nadležnosti preduzmu sve aktivnsoti u cilju otkrivanja i sankcionisanja počinioca ovih djela”, kaže se u saopštenju.

Ekipe CEDIS-a sprovode vanredne kontrole objekata i mreže, ali konstantan nadzor nad oko pet hiljada trafostanica i više od 20 hiljada kilometara nadzemnih vodova u Crnoj Gori nije moguće sprovesti.

Šteta za CEDIS zbog ovakvih nedjela mjeri se desetinama hiljada EUR.

“Međutim, veći je problem što se na ovaj način mreža devastira i što korisnici ostaju bez napajanja električnom energijom duži vremenski period”, upozoravaju iz CEDIS-a.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije