fbpx
NaslovnicaCrna GoraDijalogom napraviti otklon od vještačke polarizacije

Dijalogom napraviti otklon od vještačke polarizacije

Podgorica, (MINA) – Građanski pokret Crne Gore (GPCG) večerašnjom tribinom u Nikšiću započeće seriju posjeta crnogorskim gradovima u okviru kampanje Karavan demokratije, sa ciljem pokretanja dijaloga koji bi kreirao otklon od nametnute i vještačke polarizacije.

Iz GPCG, buduće političke stranke socijal-liberalnog karaktera, naveli su da je naziv večerašnje tribine u Nikšiću „Crna Gora i treći put“.

“Ideja je da se u društvu zarobljenom partitokratijom pokrene dijalog, koji bi kreirao otklon od nametnute i vještačke polarizacije koja markira trenutni ambijent”, kaže se u saopštenju.

Lider GPCG Velibor Ivanović rekao je da je došlo vrijeme da se partitokratiji “glasno i u lice kaže stop”.

Kako je naveo, preko svake smislene mjere i principa demokratskog političkog djelovanja, partitokrate “raznih boja i fela nastavljaju da drže ovu zajednicu u ropstvu”.

“Uvučeni u sve pore sistema, njihovi apartčici djeluju po instrukcijama i za interese lidera partija, često kršeći ne samo dobru praksu, već često i zakone, pa i sam Ustav”, kazao je Ivanović.

On je istakao da je slom partitokratije primarni kratkoročni cilj GPCG kao, kako je naveo, preuslov usmjeravanja zajednice ka trećem putu, koji je jedini izlaz iz “ludila koje opasno prijeti da eskalira”.

Politički direktor GPCG Adis Canović kazao je da u Crnoj Gori nije postojao politički subjekat koji baštini ideje modernog liberalizma.

Takav liberalizam, kako je dodao, vrlo je popularan u svijetu posljednjih decenija kada se pokušava balansirati između slobodne trgovine i protekcionizma.

Canović je rekao da je upravo socio-liberalna profilacija GPCG privukla sjajne ljude širom Crne Gore ali i svijeta tom novom političkom subjektu.

“Iako me je smjena vlasti u prvi mah obradovala i dala nadu da smo kao društvo konačno spremni za suštinske promjene, sve govori da nova većina ne preza od korištenja metoda kao i predhodna garniture”, kazao je Canović.

On je ocijenio da se ljudi diskriminisu zbog političkih stavova, ili pripadnosti određenoj političkoj opciji.

To je, prema riječima Canovića, posebno evidentno kod zapošljavanja u državnim organima i lokalnim samoupravama.

Canović je rekao da je nepotizam skoro prihvaćena praksa u Crnoj Gori.

“Pored toga, sama Crna Gora kao građansko društvo je ugrožena od nekih elemenata koji sad učestvuju u vlasti, pa sam ja kao pojedinac osjetio potrebu da djelujem u cilju zaštite građanskog društva u našoj državi”, naveo je Canović.

Kako je kazao, “treći put”, koji nudi GPCG, nametnuo se kao rješenje društveno-političkih problema i otklon od partitokratije.

Dražen Tadić iz Kancelarije za mlade u Nikšiću rekao je da GPCG nudi koncept IT državljanstva.

To je, kako je naveo, šansa za promjenu ekonomskog modela u zemlji i način za moderno poslovanje i privlačenje zdravih, zelenih, čistih investicija iz čitavog svijeta.

“Crna Gora, moramo biti svjesni, nije pogodno tlo za dolazak svjetskih industrijskih giganta. Tehnologija u svijetu je toliko uznapredovala da se moramo okrenuti takvim zdravim, zelenim i održivim investicijama i kako bismo bili u korak sa onim sto je modern”, rekao je Tadić.

GPCG, kako je dodao, na tom projektu radi već osam mjeseci u saradnji sa mnogo IT stručnjaka.

“To je samo jedan od mnogo projekata na kojima radi GPCG. Zato, uložimo napore kako bismo došli do realizacije takvih projekata koji će biti u korist za cjelokupnu zajednicu”, kazao je Tadić.

Koordinatorka odbora za obrazovanje i kulturu Jelena Radonjić rekla je da je GPCG “treći put”, koji je potreban jer su “rezultati dosadašnjih aktera političke scene takvi da nas je zahvatilo ekonomsko, kulturno i sociološko beznađe”.

“Identitetska pitanja su nakon referenduma 2006. samo fiktivno rješavana, nestručno i kompromisno, bez utemeljenja u nauci i struci, utemeljenja u religijskim kanonima, jer nije bilo stvarnog i iskrenog dijaloga između političkih eksponenata naših raznovrsnih etnosa koje GPCG vidi kao bogatstvo i prednost”, navela je Radonjić.

Najčitanije

Pirc Musar: Crna Gora predvodnica u integracijama

Podgorica, (MINA) – Crna Gora je predvodnica u integracijama i Slovenija će joj pružiti...