fbpx
NaslovnicaCrna GoraDijalog pravi put za stabilnost regiona

Dijalog pravi put za stabilnost regiona

Podgorica, (MINA) – Dijalog je pravi put za stabilnost i evropsku budućnost svih država regiona, ocijenjeno je u razgovoru crnogorskog premijera Zdravka Krivokapić sa predsjedavajućim i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH).

Krivokapić se danas, u okviru zvanične posjete BiH, sastao sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i članovima Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem.

Kako je saopšteno iz Vlade, Krivokapić je informisao sagovornike o statusu pregovaračkog procesa i izrazio opredjeljenost Vlade, da kao prijatelj i susjed pruži ekspertsku, tehničku i svaku drugu vrstu pomoći Bosni i Hercegovini u ostvarivanju ciljeva iz evropske agende.

On je kazao da, kada je u pitanju članstvo u Evropskoj uniji (EU), Crna Gora nema alternativu i ne traži je.

„Uvjereni smo da je budućnost i Crne Gore i svih zemalja regiona izvjesna u evropskoj porodici naroda“, istakao je Krivokapić.

On je poručio da je energetika razvojna šansa Crne Gore, ali i BiH.

„To je naš potencijal, koji nije iskorišćen“, istakao je Krivokapić.

Komšić je rekao da sa smjenom vlasti u Crnoj Gori nije promijenjen odnos između dvije države.

„Odnosi dvije zemlje su primjer kako bi dvije Vlade trebalo da sarađuju. Vaša posjeta uvjeriće sve u BiH u dobre međususjedske odnose“, kazao je Komšić.

Džaferović je kazao da je posjeta Krivokapića BiH dobronamjerna, i da bi trebalo unaprijediti bilateralnu saradnju u oblasti infrastrukture, ekonomije, kulture.

On je saopštio da trgovinska razmjena između dvije zemlje nije velika, i da jedna drugoj mogu da ponude mnogo više.

Džaferović je kazao da je hidropotencijal kojim raspolažu obje države izuzetno bogat, istakavši da je neophodno naći rješenje za saradnju kako Crne Gore i BiH, tako i cijelog regiona.

On je poručio da vidi budućnost zemalja Zapadnog Balkana u EU.

„Mi smo riješili odnos granica sa Crnom Gorom poštujuci međunarodno pravo i želimo da sa ostalim susjedima riješimo pitanje granica kako smo riješili sa Crnom Gorom“, kazao je Džaferović.

Dodik je kazao da BiH ima konsenzus za kandidaturu za pregovore za članstvo u EU i da nema partije niti građanina koji je protiv ulaska u Uniju.

Sagovornici su, kako je saopšteno, saglasni da su intenzitet i dinamika sastanaka na najvišem nivou u regionu signal međunarodnoj zajednici da u zemljama Zapadnog Balkana imaju pouzdane partnere koji dijalogom i saradnjom rješavaju pitanja od obostranog značaja.

Najčitanije