fbpx
NaslovnicaCrna GoraDan rođenja Njegoša državni praznik

Dan rođenja Njegoša državni praznik

Podgorica, (MINA) – Skupština Crne Gore podržala je izmjene Zakona o državnim i drugim praznicima kojima je predviđeno da 13. novembar, dan rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša, bude državni praznik.

Za izmjene Zakona o državnim i drugim praznicima glasala su ukupno 72 poslanika, od kojih je 69 bilo za, a tri protiv.

Zakonske izmjene predložili su poslanici Demokratske Crne Gore.

Poslanik Demokrata Vladimir Martinović tokom rasprave kazao je da njihovim predlogom Njegoš konačno dobija status u Crnoj Gori kakav je odavno trebalo da ima i da bi ta tema trebalo sve poslanike da ujedini.

“Njegoš je naš brend. Izglasavanjem datuma njegovog rođenja za državni praznik kuture mi mu omogućavamo da tako nastavi da bude”, kazao je Martinović.

U predlogu Demokrata navodi se da su brojne države na svijetu u kojima postoje praznici posvećeni imenima značajnim za književnosti i kulture koje nastaju na njihovim prostorima.

Navodi se da se na taj način brendira vlastita istorija i kultura, a imena u vezi sa kojima se obilježavaju praznici se etabliraju kao kulturno nasljeđe ne samo pojedinih država, već i svjetske književnosti.

“Proslavljanje ovakvih praznika ne predstavlja samo egocentrično slavljenje vlastite kulture, već slavljenje svjetske kulturne baštine u djelima značajnih ličnosti sa našeg prostora”, kaže se u obrazloženju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije