fbpx
NaslovnicaCrna GoraCsaba: Države Zapadnog Balkana brzo reagovale

Csaba: Države Zapadnog Balkana brzo reagovale

Podgorica, (MINA) – Sve države Zapadnog Balkana reagovale su relativno brzo uvođenjem mjera širokog opsega za sprečavanje širenje koronavirusa, ocijenila je ambasadorka Kanade u Crnoj Gori Kati Csaba.

Ona je u intervjuu za Dan kazala da su zemlje Zapadnog Balkana pratile razvoj događaja u drugim evropskim državama gdje se virus pojavio, vidjele koliko je on ozbiljan i bile u stanju da se pripreme.

“Sve države Zapadnog Balkan su reagovale relativno brzo uvođenjem mjera širokog opsega da spriječe širenje virusa i odgovore na medicinske i ekonomske potrebe ljudi koji su bili pogođeni virusom”, smatra Csaba.

Prema njenim riječima, te mjere su bile prilično efikasne u držanju broja zaraženih i preminulih na niskom nivou.

Kako je dodala Csaba, stručnjaci procjenjuju da će proći mnogo mjeseci prije nego što vakcina postane dostupna.

“Mi svi moramo da ostanemo aktivni u praćenju najboljih praksi, tako da možemo da izbjegnemo da se drugi talas virusa proširi zemljama Zapadnog Balkana”, naglasila je Csaba.

Ona je rekla da je pandemija COVID 19 jasno pokazala koliko su važni jedinstvo i solidarnost ako hoćemo da uspješno prevladamo taj globalni izazov zdravlju, ekonomskom rastu i sveopštoj dobrobiti.

“Sigurno je bilo nekih slučajeva, pogotovo u ranim danima širenja virusa, kada jedinstvo i solidarnost nijesu bili pokazani”, dodala je Csaba.

Kako je navela, Evropska unija i razne evropske države pružile su značajnu finansijsku i druge vidove pomoći mnogim zemljama, uključujući i države Zapadnog Balkana.

“U Kanadi, naša vlada snažno vjeruje da je naš globalni odgovor dio i domaćeg odgovora, zato što nećemo biti bezbjedni od COVID 19 u Kanadi dok svi nisu svuda bezbjedni”, kazala je Csaba.

U skladu sa tim, kako je rekla, Kanada je opredijelila značajna nova sredstva za odgovor na efekte pandemije kroz humanitarnu pomoć najranjivijim zemljama, finansirajući međunarodne organizacije koje pomažu u upravljanju krizom tokom pandemije i sredstva za istraživanje i razvoj napora da se pronađe efikasna vakcina.

Najčitanije