fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrnoj Gori treba napredak, a ne nazadovanje u sprovođenju reformi

Crnoj Gori treba napredak, a ne nazadovanje u sprovođenju reformi

Podgorica, (MINA) – Crna Gora na putu ka Evropskoj uniji (EU) treba da postigne dalji napredak u reformi vladavine prava, uključujući napredovanje, a ne nazadovanje u sprovođenju reformi pravosuđa, kazali su iz Evropske komisije (EK).

Komentarišući Predlog zakona o tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju, iz EK naveli su da Crna Gora mora da obezbijedi širok proces konsultacija prilikom usvajanja novog zakonodavstva i aktivnosti koje su ključne za uspjeh procesa reformi u oblasti vladavine prava.

Portparolka EK Ana Pisonero Pobjedi je kazala da je vladavina prava jedna od osnovnih vrijednosti EU i presudni element procesa pristupanja, koji određuje ukupni tempo pregovora Crne Gore sa Unijom.

“U cilju daljeg napredovanja na putu ka EU i ispunjavanja privremenih mjerila za poglavlje 23, Crna Gora treba da postigne dalji napredak u reformama vladavine prava, uključujući unapređenje, a ne nazadovanje u sprovođenju reformi pravosuđa”, rekla je Pisonero.

Iz EK podsjetili su da je usvajanje ustavnih amandmana iz 2013. godine, kojima se jača nezavisnost i odgovornost pravosuđa, bio preduslov da Crna Gora otvori pregovore o pridruživanju sa EU.

“Postoji posebno privremeno mjerilo u poglavlju 23 koje zahtijeva da Crna Gora sprovede te ustavne amandmane u skladu sa preporukama Venecijanske komisije i evropskim standardima i najboljom praksom. Ovo takođe važi za zakone poput zakona o javnom tužilaštvu i o Specijalnom tužilaštvu”, navela je Pisonero.

Kako je rekla, kao rezultat već sprovedenih reformi, Crna Gora ima uspostavljena tijela i mehanizme koji osiguravaju sudsku i tužilačku nezavisnost i odgovornost.

“Ohrabrujemo Crnu Goru da dosljedno koristi te mehanizme i nadograđuje rad na daljem razvoju svojih dosadašnjih rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala”, navela je Pisonero.

Predlogom zakona, čiji su potpisnici poslanici Slaven Radunović, Dragan Krapović, Branka Bošnjak, Dragan Ivanović i Miloš Konatar, predviđeno je ukidanje Specijalnog državnog tužilaštva, a formiranje Tužilaštva za organizovani kriminal i korupciju, čime prestaje mandat dosadašnjim specijalnim tužiocima.

Najčitanije

SNP

Kaluđerović: Bez odlaganja uvesti Amber Alert sistem

Podgorica, (MINA) - Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Slađana Kaluđerović pozvala je Vladu i...