fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrnogorskim vlastima uručen dosije o više od 15 osumnjičenih

Crnogorskim vlastima uručen dosije o više od 15 osumnjičenih

Podgorica, (MINA) – Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove uručio je vlastima u Crnoj Gori dosije koji se odnose na više od 15 osumnjičenih protiv kojih se sada može provesti istraga za teške zločine uključujući seksualni nasilje.

To je u obraćanju Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija kazao tužitelj Serž Bramerc.

Bramerc je kazao da Tužilaštvo nastavlja da jača direktnu podrđšku državnim tužiocima u zemljama bivše Jugoslavije.

On je kazao da je zahvaljujući naporima Tužilaštva, nekoliko važnih spisa složenih predmeta proslijeđeno Hrvatskoj i Srbiji.

“Takođe smo uručili vlastima Crne Gore traženi dosije koji se odnose na više od 15 osumnjičenih protiv kojih se sada može provesti istraga za teške zločine uključujući seksualni nasilje”, kazao je Bramerc.

On je rekao da ti događaji pružaju značajnu priliku za te države da jasno pokažu svoju opredijeljenost za utvrđivanje pune odgovornosti, naročito na osumnječene visokog ili srednjeg ranga koji su do sada uživali sigurno utočište i nekažnjivost.

“Tužilaštvo će nastaviti da direktno sarađuje sa našim partnernima na državnom nivou u cilju podrške daljim istragama i krivičnom gonjenju. Diplomatska podrška Evropske unije i drugih partnera i dalje će biti od ključnog značaja”, kazao je Bramerc.

On je istakao i značaj potrage za nestalim osobama u bivšoj Jugoslaviji.

Najčitanije