fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrnogorski pasoš među 84 najmoćnija u svijetu

Crnogorski pasoš među 84 najmoćnija u svijetu

Podgorica, (MINA) – Pasoš Crne Gore nalazi se među 84 najmoćnija u svijetu, što znači da će njeni građani bez viza moći putovati u 123 države kada budu ukinuta ograničenja povodom Covid-19, navodi se u izvještaju platforme Passport Index.

Iz međunarodne finansijske korporacije zadužene za ekonomska državljanstva, Arton Capital, kazali su da novi izvještaj vodeće svjetske platforme za obavještavanje o mobilnosti Passport Index pokazuje da će Crnogorci slobodnije putovati svijetom nego ikad ranije, nakon što se ukinu ograničenja koja se odnose na Covid-19.

Prema njihovim riječima, crnogorski pasoš dostigao je novu visoku poziciju u ovogodišnjem izvještaju Passport Index-a, popevši se za četiri mjesta i zauzevši 34. poziciju, dok je broj zemalja koje nosioci tog pasoša mogu posjetiti bez unaprijed dobijene vize porastao na impresivnih 123.

„Ovo je nevjerovatno povećanje u odnosu na rang listu iz 2015. godine, u kojoj je Crna Gora završila na 41. mjestu i kada su građani bili ograničeni na samo 102 države u koje su mogli da putuju bez vize“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da do danas nije raskinut nijedan aranžman, odnosno nijesu ukinute politike Crne Gore sa drugim zemljama, sva ograničenja koja se odnose na Covid su privremena, a uskoro se očekuje snažan odziv za međunarodna putovanja.

Iz Arton Capital-a su naveli da je Passport Index dostupan putem interneta i mobilne aplikacije, i da se ažurira u realnom vremenu.

„Passport Index predstavlja sistem rangiranja 193 države članice Ujedinjenih nacija i šest teritorija: Tajvan, Makao, Hong Kong, Kosovo, Palestinsku teritoriju i Vatikan, odnosno ukupno 199“, kaže se u saopštenju.

Podaci se ažuriraju u stvarnom vremenu, a zasnivaju se na zvaničnim podacima koje pružaju vlade, podacima dobijenim ispitivanjem javnog mnjenja i sopstvenim istraživanjima iz vrlo vjerodostojnih izvora.

Predsjednik i osnivač Arton Capital-a i osnivač platforme The Passport Index Armand Arton kazao je da Crna Gora ima prosvijetljenu i progresivnu vladu koja naporno radi na osiguravanju snažnih recipročnih sporazuma o putovanju bez viza sa drugim zemljama.

On je rekao da se Crna Gora konstantno trudila da obezbijedi mjesto u novom, otvorenijem svijetu, “a o tome govori njen napredak na našoj rang lista pasoša”.

“Crnogorski program državljanstva treba posmatrati iz perspektive budućnosti jer će njen pasoš dodatno dobijati na vrijednosti, a nosioci pasoša će moći da putuju u sve više zemalja širom svijeta bez viza“, poručio je Arton.

Najčitanije