fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrna Gora važan prijatelj i partner EU

Crna Gora važan prijatelj i partner EU

Podgorica, (MINA) – Crna Gora je važan prijatelj i partner Evropske unije (EU) u regionu koji ima veliki geopolitički značaj za evropsku budućnost, poručeno je sa sastanka ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića i poslanika Evropskog parlamenta (EP) Tonina Picule.

Radulović boravi u Briselu, kao član delegacije na NATO samitu održanom u ponedjeljak, koju je predvodio premijer Zdravko Krivokapić.

Radulović je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, ukazao na značaj koji proces evropske integracije ima za stabilnost i društveni napredak Crne Gore.

On je istakao da je crnogorsko društvo naklonjeno političkom Zapadu i da građani Crne Gore svoju budućnost vide isključivo u Evropi.

„Mi smo dio bogatog evropskog nasljeđa i vjerujemo da svoju posvećenost zajedničkoj budućnosti dokazujemo naporima koje svakodnevno preduzimamo u okviru reformskih procesa“, kazao je Radulović.

On je dodao da Zapadni Balkan očekuje podršku evropskih partnera da intenzivnije podrže integracioni proces regiona, i kazao da vjeruje da će održavanjem Međuvladine konferencije za Crnu Goru EU poslati jasan politički signal da proces proširenja ostaje visoko na listi njenih prioriteta.

Picula je, kako je saopšteno, pozdravio intenziviranje aktivnosti i napora Crne Gore u pretpristupnim pregovorima i kazao da je uvjeren da će otvoreniji pristup dovesti do kvalitetnijih reformi i konkretnih rezultata u oblastima koje su temelj demokratskih procesa.

On je dodao da će EU podržati sva nastojanja Crne Gore usmjerena ka članstvu u EU.

Tokom boravka u Briselu, Radulović se sastao i sa poslanikom EP Dejvidom MekAlisterom i informisao ga o reformskim procesima u zemlji.

„Sprovođenje evropskih politika je srž naših reformi, a za dostizanje najviših standarda očekujemo dalju pomoć naših prijatelja iz Evrope”, kazao je Radulović.

Mekalister je podsjetio da Evropa stoji uz region Zapadnog Balkana i da će nastaviti da promoviše evropsku agendu na ovim prostorima.

On smatra da je uloga Crne Gore veoma važna, kao države koja je pokazala zrelost i odgovornost u dosadašnjim pregovorima, uzimajući u obzir svaku konstruktivnu kritiku i sugestiju.

„Radujemo se zajedničkoj budućnosti i vjerujemo da je jedinstvo Evrope jedino moguće promovisanjem proširenja naše porodice na Zapadni Balkan“, poručio je MekAlister.

Tokom sastanaka bilo je riječi o predstojećoj Međuvladinoj konferenciji, koja je planirana za 22. jun, kao i o aktuelnim dešavanjima na evropskoj političkoj sceni sa fokusom na epidemiju i ekonomski oporavak.

Najčitanije

Gutić: Glasanje u PSSE jasan zaokret u spoljnoj politici

Podgorica, (MINA) – Glas predstavnice vladajuće većine u Parlamentarnoj Skupštini Savjeta Evrope (PSSE) Maje...