fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrna Gora snažno podržava Ukrajinu u njenoj borbi za slobodu

Crna Gora snažno podržava Ukrajinu u njenoj borbi za slobodu

Podgorica, (MINA) – Crna Gora snažno podržava Ukrajinu u njenoj borbi za odbranu nezavisnosti, teritorijalnog integriteta i suvereniteta, poručeno je sa sastanka predsjednika Socijaldemokrata (SD) Damira Šehovića i ukrajinskog ambasadora u Podgorici Olega Gerasimenka.

Kako je saopšteno iz SD-a, na sastanku u ukrajinskoj Ambasadi povodom godišnjice od agresije Rusije na Ukrajinu, istaknuto je da borba Ukrajine nije samo borba za sopstvenu, već i za slobodu čitavog demokratskog svijeta.

Šehović je kazao da je Crna Gora od početka ničim izazvane, brutalne agresije Rusije na Ukrajinu stala na stranu Ukrajine u njenim nastojanjima da odbrani svoju nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet.

On je rekao da će ukrajinska borba ući u istorijske knjige kao svijetli primjer hrabrosti iskazane u borbi za zajedničku slobodu i civilizacijske vrijednosti.

“Zato raduje i ohrabruje činjenica da je takav njen pristup kao rijetko kada ujedinio sva demokratska i slobodna društva u pružanju podrške ukrajinskom narodu“, naveo je Šehović.

Crna Gora je, kako je istakao, uvijek znala da izabere pravu stranu istorije, zato i ne čudi puna podrška crnogorskih građana ukrajinskoj borbi za elementarne demokratske vrijednosti, koje su od Rusije bezobzirno napadnute.

Prema riječima Šehovića, narativ koji iz Rusije dolazi ka Ukrajini je sličan onom sa kojim se i sama Crna Gora i njeni građani suočavaju od strane onih koji prema njoj tradicionalno imaju velikodržavne pretenzije.

“Međutim, uprkos činjenici da smo uspjeli da se odbranimo od malignog ruskog uticaja na ustavni poredak naše zemlje, kojem smo naročito bili izloženi 2016. godine, ruski nasrtaj na Crnu Goru ni nakon učlanjenja u NATO nije nestao. Naprotiv”, naveo je Šehović.

Kako je kazao, zato se, uostalom, danas Ukrajina ne bori samo za sopstvenu, nego i za slobodu čitavog demokratskog svijeta.

“Dobro uvijek pobjeđuje zlo, tako je vazda bilo, i tako će biti, i u Ukrajini i u Crnoj Gori”, poručio je Šehović.

Gerasimenko je kazao da današnja posjeta delegacije SD-a, na dan početka agresije na Ukrajinu, predstavlja iskren čin podrške i odlučnosti da se zajednički istraje u borbi do pobjede.

“Danas, nakon godinu ruske agresije na Ukrajinu, pokazali smo agresoru, ali i čitavom svijetu da nikada nećemo odustati od borbe za slobodu”, rekao je Gerasimenko.

On je istakao da je hrabrost koju pokazuju Ukrajinci bez presedana, i da će tako sigurno ostati do konačne pobjede.

Gerasimenko je poručio da je danas Ukrajina na braniku ne samo svoje slobode i vrijednosti, već i na braniku odbrane čitave Evrope.

“Zahvalni smo na podršci koju u kontinuitetu dobijamo, i radujemo se nastavku naše saradnje’, kazao je Gerasimenko.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije