fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrna Gora se uspješno približava otvorenom i inkluzivnom društvu

Crna Gora se uspješno približava otvorenom i inkluzivnom društvu

Podgorica, (MINA) – Crna Gora će, u u daljoj primjeni inkluzivnih politika i uz konstantan strateški pristup, nastaviti da se uspješno približava otvorenom i inkluzivnom društvu jednakih šansi, rekao je ministar javne uprave Maraš Dukaj.

Kako je saopšteno iz Ministarstva javne uprave, Dukaj je čestitao 8. april, Svjetski dan Roma i podsjetio da se danas navršavaju 52 godine od Prvog svjetskog kongresa Roma, koji je označio početak snažne i kontinuirane afirmacije Roma u svijetu.

“U proteklim godinama, kreirane su mnoge kratkoroče i dugoročne strateške aktivnosti, u cilju da se smanji društveni jaz i da se stvore uslovi za bolji kvalitet života Roma u našoj zemlji”, kazao je Dukaj.

On je naveo da se, i pored toga, pripadnici romske zajednice u Crnoj Gori i širom svijeta i dalje suočavaju sa negativnim predrasudama čiji je rezultat diskriminacija i nejednake šanse za ostvarenje ljudskih prava i sloboda.

“Napredak koji je ostvaren je ipak vidan, a posebno u oblasti obrazovanja”, rekao je Dukaj.

On je saopštio da je, u vrijeme kada je u Ministarstvu prosvjete obavljao funkciju Direktora direktorata za obrazovanje manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica, ulagao profesionalne i lične napore u pravcu snažnog unapređenja inkluzivnog obrazovanja koje počiva na težnji da se prevaziđe stigmatizacija.

Dukaj je kazao da je promovisao stav da multikulturalnost ne znači živjeti “jedni pored drugih”, nego “jedni sa drugima”, kao i da su razlike prilika za bolje međusobno razumijevanje i podršku.

“Uvjeren sam da će Crna Gora, u daljoj primjeni inkluzivnih politika i uz konstantan strateški pristup, nastaviti da se sa uspjehom približava otvorenom, inkluzivnom društvu jednakih šansi za sve, gdje ćete vi, Romi i Romkinje, biti uvaženi i vrijedni članovi zajednice”, poručio je Dukaj.

On je rekao da taj put zahtijeva vrijeme, kontinuirano angažovanje i ljudski pristup, za koji ne postoji alternativa na putu dostizanja pravde i slobode.

Dukaj je rekao da je Svjetski Dan roma prilika da se podrži očuvanje kulture, jezika, običaja, i drugih osobenosti, čiju autentičnost Romi čuvaju nevjerovatnom vitalnošću, a koja je već utkana u multietničko i građansko biće crnogorskog identiteta.

“Sa dubokim uvjerenjem i nadom da će napori za dalji napredak i poboljšanje ukupnog statusa romske populacije imati podršku cijelog društva, još jednom vam svima čestitam Svjetski dan Roma”, zaključio je Dukaj.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Institut za javno zdravlje, IJZ, hpv vakcinacija

IJZ: Dodatni termini za HPV vakcinaciju

Podgorica, (MINA) - Institut za javno zdravlje (IJZ) i domovi zdravlja organizovaće tokom naredne...