fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrna Gora osjetljiva na različite spoljne uticaje

Crna Gora osjetljiva na različite spoljne uticaje

Podgorica, (MINA) – Crna Gora mora ojačati institucije i vratiti povjerenje građana da bi očuvala nezavisnost i oduprla se “malignom” ruskom uticaju, navodi se u studiji Digitalnog forenzičkog centra (DFC).

Iz DFC su u studiji pod nazivom Uloga Rusije na Balkanu: Slučaj Crne Gore, koja je predstavljena danas na konferenciji za novinare, ocijenili da je u trenutnoj konstelaciji snaga, uticaj Rusije ograničen i da se čini da ne bi mogao opredijeliti prozapadni politički kurs Crne Gore.

Crna Gora se, kako su kazali, nalazi u veoma kompleksnoj fazi demokratskog razvoja i osjetljiva je na različite spoljne uticaje.

“Da bi očuvala nezavisnost i oduprla se malignom ruskom uticaju, Crna Gora mora ojačati svoje institucije i vratiti povjerenje građana koje je degradirano zbog loše prakse i korupcije prethodne vlasti”, kaže se u studiji.

Navodi se da je možda više nego ikada ranije, Crnoj Gori potrebno razumijevanje, podrška i pomoć njenih zapadnih prijatelja, partnera i saveznika, kako bi prevazišla ozbiljne izazove sa različitih strana i iz različitih motiva podsticanih dubokih, istorijski ukorijenjenih podjela.

Kako su ocijenili iz DFC, u suprotnom, u bliskoj budućnosti, Moskva bi najveći uspjeh na Zapadnom Balkanu mogla ostvariti upravo u Crnoj Gori, NATO članici i najozbiljnijem kandidatu za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

“Gdje su nakon parlamentarnih izbora prošle godine, po dubini na veoma važnim pozicijama instalirani proruski kadrovi, putem kojih se aktivno radi na stvaranju novih i pospješivanju postojećih unutrašnjih podjela između različitih etničkih, nacionalnih i vjerskih grupa, dovodeći u pitanje sve vrijednosti na kojima je zasnovano crnogorsko građansko, multinacionalno i multikonfesionalno društvo”, piše u studiji.

Neophodna je, kako su istakli iz DFC, pojačana pažnja zapadnih partnera i saveznika Crne Gore.

Oni su kazali da su potrebni nova energija i senzibilitet, kako bi trenutni uspjeh Rusije da destabilizuje unutrašnje prilike u Crnoj Gori i u njene institucije i državne organe instalira veliki broj lojalista, u dogledno vrijeme mogao biti posmatran kao epizoda.

“U kom pravcu će se kretati razvoj crnogorskog društva u značajnoj mjeri zavisi i kakav će odnos zapadni partneri i saveznici imati prema Crnoj Gori”, navodi se u studiji.

Iz DFC su naglasili da je evidentno da su aktuelni problemi sa kojima se suočava nakon prve tranzicije vlasti nakon 30 godina, uglavnom snažno podstaknuti upravo od onih subjekata koji su u permanentnom sukobu sa zapadnim vrijednostima i koriste svaku priliku kako bi osujetili ili makar usporili evropski put zapadnobalkanskih država.

Kako su naveli, partneri Crne Gore iz EU i saveznici iz NATO-a imaju proaktivan pristup kada su u pitanju dileme sa kojima se suočava crnogorsko društvo.

“Čini se da bi njihovo još snažnije prisustvo, prije svih Sjedinjenih Američkih Država (SAD), uz korišćenje dobrih diplomatskih praksi u sličnim situacijama moglo doprinijeti prevazilaženju naizgled nepremostivih razlika na crnogorskoj političkoj sceni”, kaže se u studiji.

Ono bi, kako se navodi, moglo doprinijeti animiranju ukupnog demokratskog potencijala partija koje baštine građanski koncept i zalažu se za evropske i evroatlantske integracije Crne Gore.

Iz DFC su kazali da bi širokom koalicijom tih stranaka bili stvoreni uslovi za funkcionisanje stabilne parlamentarne većine i obezbijeđen odlučujući iskorak Crne Gore ka članstvu u EU, uz neophodne garancije nastavka odlučne borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i ispunjavanja uslova iz pregovaračkih poglavlja 23 i 24.

Na taj način, kako su rekli, bio bi eliminisan maligni uticaj Rusije i Srbije, koje posredstvom svojih eksponenata imaju značajan uticaj na dešavanja u Crnoj Gori u ovom trenutku.

Iz DFC su dodali da bi takođe bila poslata snažna poruka svim snagama u regionu koje su opredijeljene za evropske i evroatlantske integracije.

“Koje su ozbiljno uzdrmane i pokolebane najnovijim razvojem događaja u Crnoj Gori, uz neizbježni osjećaj da je država koja je prednjačila u procesu evropskih integracija u regionu i članica je NATO-a, na određeni način prepuštena na milost velikodržavnim i imperijalnim ambicijama drugih država”, ocjenjuje se u studiji.

Iz DFC su kazali da bi u suprotnom, Rusija i Srbija mogle konačno kapitalizovati uspjeh koji su postigli na talasu protesta organizovanih od Srpske pravoslavne crkve (SPC).

“A relativni uspjeh prosrpskih i proruskih konzervativnih snaga na izborima od 30. avgusta prošle godine mogao bi biti samo prva faza u njihovom dugoročnom etabliranju i uspostavljanju kompletne infrastrukture u Crnoj Gori”, navodi se u studiji.

Iz DFC su kazali da je nakon formiranja nekonzistentne, programski nekoherentne parlamentarne većine, Crna Gora u proteklih godinu prošla kroz veoma turbulentni period.

Taj period, kako su rekli, obilježen je ozbiljnim pogoršavanjem bezbjednosnih prilika u uslovima vještačkog održavanja Vlade Zdravka Krivokapića.

“Podržanog od desničarskih antizapadnih struktura u crnogorskom parlamentu, koje procjenjuju eventualnu neodlučnost ili pasivnost zapadnih partnera, tumačeći je kao izraz slabosti ili nezainteresovanosti za situaciju u Crnoj Gori”, naveli su iz DFC.

Prema njihovim riječima, agresivnost reprezenata srpskog sveta uslovila je neminovnu homogenizaciju građana koji Crnu Goru doživljavaju kao svoju jedinu državu i njihovog vaninstitucionalnog organizovanja radi odbrane pred percipiranom opasnošću.

Na taj način, kako su kazali iz DFC, stvorene su pretpostavke za masovne i dugotrajne proteste, koji bi pod određenim okolnostima mogli prerasti i u nemire sa nesagledivim posljedicama.

“U svakom slučaju, Crna Gora bi bila destabilizovana i na neodređeno vrijeme zaustavljena u demokratskom razvoju na putu evropskih integracija”, navodi se u studiji.

Crnoj Gori je, kako su istakli iz DFC, neophodna još efikasnija saradnja na svim nivoima društva radi razvoja sposobnosti za prepoznavanje različitih formi političke manipulacije u društvu.

Iz DFC su rekli da je posebnu pažnju potrebno posvetiti novinarima na državnom i lokalnom nivou radi jačanja njihovih profesionalnih kapaciteta za prepoznavanje i borbu protiv negativnih digitalnih fenomena.
“Ključnu ulogu u tome ima Vlada, koja mora raditi na očuvanju stabilnosti, poštovanju demokratskih principa i realizaciji nacionalnih interesa”, dodaje se u studiji.

Vlada, kako se ističe, mora pravovremeno i odlučno da se suprotstavi svim malignim stranim uticajima na izborne procese u Crnoj Gori.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

djeca, potpisivanje Deklaracije o djeci, mladima i klimatskim akcijama

Danas potpisivanje Deklaracije o djeci, mladima i klimatskim akcijama

Podgorica, (MINA) – Potpredsjednik Vlade Dragoslav Šćekić potpisaće danas Deklaraciju o djeci, mladima i...