fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrna Gora najnapredniji kandidat za članstvo u EU na ZB

Crna Gora najnapredniji kandidat za članstvo u EU na ZB

Podgorica, (MINA) – Crna Gora najnaprednija je država kandidat na Zapadnom Balkanu u pregovorima sa Evropskom unijom (EU), ocijenio je ambasador Italije u Podgorici, Luka Zelioli.

Zelioli je, u intervjuu za Vikend novine, kazao da je uloga Crne Gore u regionu pozitivna i konstruktivna i da su odnosi sa Italijom veoma čvrsti i posebno produbljeni nakon ulaska države u NATO.

To se, kako je dodao, posebno primjećuje na ekonomskom planu i u prilog tome govori to što su investitori iz Italije u prošloj godini bili na prvom mjestu po investicijama u Crnoj Gori.

„Odnosi između Italije i Crne Gore su odlični i veoma čvrsti, sa obzirom na to da se zasnivaju na vezama koje imaju jake istorijske korijene, ove godine slavimo 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa 1879. godine“, naveo je Zelioli.

Prema njegovim riječima, ulazak Crne Gore u Atlantski savez, koji je Italija snažno podržala, dodatno je produbio te odnose, kako u pogledu odnosa između resora odbrane, tako i u ekonomskom smislu.

Govoreći o napretku Crne Gore ka EU, Zalioli je naveoda Crna Gora ima dobre odnose sa državama regiona, dijeli stavove vanjske i sigurnosne politike EU i najnaprednija je zemlja kandidat na zapadnom Balkanu, u pregovorima za pristupanje Uniji.

“U svakoj međunarodnoj ili regionalnoj organizaciji čiji je član pokazuje aktivnu posvećenost, bez oklijevanja u preuzimanju odgovornosti“, kazao je on.

Zelioli je naveo da odnosi u drugim oblastima takođe rastu.

On je rekao da u oblasti kulture postoji snažna potražnja za italijanskim jezikom, toliko da će pokušati da povećaju kapacitete za učenje italijanskog jezika.

“Možemo računati i na interesovanje 16 hiljada dječaka i djevojaka koji su odabrali Danteov jezik u 80 osnovnih i srednjih škola širom zemlje, a zatim na izvanrednu mrežu profesora italijanskog kojima želim uputiti zahvalnost“, kazao je on.

Zelioli je istakao i značaj Odsjeka za italijanski jezik i književnost na Univerzitetu Crne Gore u Nikšiću, pod sjajnim rukovodstvom profesorice Vesne Kilibarde.

„To je „kovačnica crnogorskih italijanista” i vjerujem da će se njene aktivnosti ponovo ojačati očekivanim dolaskom, u septembru, italijanskog lektora”, kazao je on.

Zelioli je rekao da rade na boljoj promociji stipendija i grantova koje nude italijanski univerziteti.

Najčitanije