fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrna Gora ima snage da nastavi sa borbom za evropsku budućnost

Crna Gora ima snage da nastavi sa borbom za evropsku budućnost

Podgorica, (MINA) – Crna Gora ima snage da nastavi sa borbom za evropsku i evroatlantsku budućnost, poručeno je sa sastanka predsjednika države Mila Đukanovića i ambasadorke Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Džudi Rajzing Rajnke.

Đukanović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, zahvalio na inicijativi za nastavak dijaloga, i kazao da je zadovoljan prilikom da detaljno i otvoreno razmijene mišljenja o svim važnim i aktuelnim pitanjima.

On je naglasio da SAD doživljava kao partnera i prijatelja koji je presudno pomogao Crnoj Gori da dođe do svega što ima danas, i da je zbog toga redovna razmjena informacija važna za bolje razumijevanje i dostizanje zajedničkih ciljeva.

Đukanović je, na interesovanje Rajnke o njegovom viđenju funkcionisanja kohabitacije, pravcu razvoja Crne Gore i odnosu Vlade, rekao da je zabrinut dešavanjima u proteklih nekoliko mjeseci, nakon njihovog posljednjeg susreta, „prije svega izostankom očekivanog snažnijeg otklona dijela aktuelne vlasti od politike nacionalizma, a što ostavlja duboke posljedice po Crnu Goru.“

„Uprkos tome, iskazao je optimizam da Crna Gora ima snage da pobijedi i ovu nevolju i nastavi sa borbom za evropsku i evroatlantsku budućnost“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Đukanović napomenuo da, kao predsjednik sa iskustvom, ima obavezu prema funkcionisanju kohabitacije i kazao da ulaže značajan napor da se dođe do partnerskog razumijevanja u kohabitaciji.

„Iako sada primjećuje lošu namjeru u jednom broju pitanja koja pripadaju Ustavnim nadležnostima u okviru kohabitacije, naglasio je da će nastaviti da istrajava na očuvanju države, što podrazmijeva odbranu njenih institucija i njihovu funkcionalnost“, saopšteno je iz kabineta Đukanovića.

Rajnke je, kako se navodi, zahvalila Đukanoviću na otvorenosti i detaljnom informisanju o aktuelnim prilikama, što, kako je kazala, visoko cijeni.

Ona je rekla da postoje određeni uspjesi u donošenju zajedničkih odluka kao što je izbor načelnika generalštaba, ali da nedostatak povjerenja u kohabitaciji predstavlja glavni izazov, i na tome treba dodatno ulagati napore, podsticati i graditi povjerenje.

„SAD žele funkcionalnu demokratiju koja obezbjeđuje da država bude pouzdan partner i saveznik“, rekla je Rajnke.

Najčitanije