fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrna Gora dobro napreduje ka EU

Crna Gora dobro napreduje ka EU

Podgorica, (MINA) – Crna Gora dobro napreduju u procesu evropskih integracija, a političkom rukovodstvu države prioritet treba da bude rješavanje problema u oblasti vladavine prava, slobode medija, korupcije, organizovanog kriminala, navodi se u rezoluciji koju je usvojio Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta (EP).

U rezoluciji usvojenoj u utorak, članovi Odbora ocijenili su napredak u pet zemalja Zapadnog Balkana na putu ka mogućem pridruživanju EU.

Rezolucija, usvojena sa 47 glasova za i pet protiv i pet uzdržanih, naglašava napore Crne Gore za konstruktivnu regionalnu saradnju i dobre bilateralne susjedne odnose, piše Pobjeda.

“Poslanici EP pozdravljaju ratifikaciju Sporazuma o državnoj granici između Crne Gore i Kosova i pozivaju na brzo rješavanje graničnih sporova sa drugim susjednim zemljama, navodi se u dokumentu“, navodi se u dokumentu.

Poslanici EP podsjećaju i na strateški značaj pridruživanja Crne Gore NATO-u 5. juna prošle godine za obezbjeđivanje stabilnosti i mira na Zapadnom Balkanu.

Poslanik i predsjedavajuć i Odbora za spoljne poslove EP-a, Dejvid Mekalister, rekao je da su zemlje Zapadnog Balkana bliski partneri EU – geografski, istorijski i ekonomski.

„Svih šest zemalja ima jasnu evropsku perspektivu naša evropska kuća neće biti potpuna bez njih”, rekao je o Mekalister, navodi se u saopštenju Evropske narodne partije.

On je kazao da izvještaji o svim zemljama Zapadnog Balkana govore o specifičnim izazovima sa kojima se suočavaju zemlje.

Naročito su, smatra Mekalister, potrebne temeljne reforme u oblasti vladavine prava i dobrosusjedskih odnosa.

“Države moraju u potpunosti usvojiti i sprovesti zahtjevnu političku i ekonomsku reformu. Stoga, mogući datum pristupanja EU zavisi samo od potpunog usklađivanja zemlje sa svim zakonima EU”, rekao je Mekalister.

Najčitanije