fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrna Gora dobija kapacitete za samostalno sekvenciranje genoma koronavirusa

Crna Gora dobija kapacitete za samostalno sekvenciranje genoma koronavirusa

Podgorica, (MINA) – Crna Gora će, nakon partnerske podrške stručnjaka sa Instituta “Robert Koh” i Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), prvi put imati potrebne kapacitete da samostalno sprovodi složene i zahtjevne procedure sekvenciranja genoma koronavirusa, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Iz IJZ su kazali da ekspertski tim Instituta iz Berlina boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori u cilju sprovođenja sekvenciranja genoma koronavirusa.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, na sastanku sa predstavnicima SZO, IJZ i “Robert Koh” instituta, istakla je da je važno jačanje kapaciteta ovog tipa.

“Najprije jer će znanje stečeno na ovaj način biti važan kapital za jačanje i drugih laboratorija u Crnoj Gori”, rekla je Borovinić Bojović.

Ona je zahvalila Vladi Njemačke i ambasadoru te države u Crnoj Gori Robertu Veberu na kontinuiranoj podršci i jačanju nacionalnog odgovora na pandemiju koronavirusa.

Direktor IJZ Igor Galić zahvalio je predstavnicima Instituta “Robert Koh” i SZO na podršci, ističući značaj sagledavanja metoda sekvenciranja.

Prema njegovim riječima, takve metode će i nakon pandemije pomoći u dijagnostikovanju različitih patogena.

Šefica Kancelarije SZO u Crnoj Gori, Mina Brajović, navela je da je kovid odgovor snažan onoliko koliko su jaki dijagnostički kapaciteti u državi.

Ona je istakla da Crna Gora u kontinuitetu insistira na velikom broju testiranja, jer “ukoliko znamo gdje je virus, moguće je prekinuti lanac njegove transmisije”.

Brajović je dodala da je ulaganje u znanje i jačanje kompetencija put održivog odgovora na kovid pandemiju.

“Tokom sastanka, zaposlenima u laboratoriji za molekularnu biologiju IJZ, koji su stekli znanje za detekciju SARS-COV-2, Brajović i predstavnica “Robert Koh” Instituta uručile su sertifikate”, navodi se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

NP Biogradska gora sjutra otvoren za posjetioce

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Nacionalni park (NP) Biogradska gora biće od sjutra otvoren za posjetioce. "Posjetioci...