fbpx
NaslovnicaCrna GoraČlanstvo zemalja Zapadnog Balkana bilo bi odlična geopolitička investicija EU

Članstvo zemalja Zapadnog Balkana bilo bi odlična geopolitička investicija EU

Podgorica, (MINA) – Članstvo zemalja Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji (EU) bila bi odlična geopolitička investicija Unije u svoj mir, stabilnost i bezbjednost, saopšteno je na konferenciji za novinare predsjednika Crne Gore i Kosova, Mila Đukanovića i Vjose Osmani Sadriu.

Đukanović je ocijenio da su odnosi između Crne Gore i Kosova uzorni.

“To su odnosi otvorenosti, prijateljstva, jedne vrlo razvijene i povjerljive međudržavne saradnje, odnosi koji su takvi jer su zasnovani na identičnim strateškim ciljevima dvije države, a to je usvajanje evropskog sistema vrijednosti i pripadnost evropskim i evroatlantskim integracijama”, rekao je Đukanović.

On je kazao da je Crna Gora članica NATO-a i da Kosovo teži ka tom cilju, a da obje države žele da budu članice EU.

“Vjerujem da na tom planu imamo šta jedni drugima da ponudimo i da će to biti jedno od važnih polja naše buduće saradnje”, kazao je Đukanović.

On je naveo da Crna Gora podržava politički dijalog Prištine i Beograda.

“Vjerujemo da jedino politički dijalog može dovesti do sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma koji će obezbijediti da se Kosovo razvija na temeljima multietničke demokratije i da se odnosi između Kosova i Srbije krenu putem obnove povjerenja i dobrog razvoja”, rekao je Đukanović.

On smatra da je veoma važno biti istrajan u tom političkom procesu, jer to, kako je naveo, nije samo pitanje koje se tiče Kosova i Srbije već i stabilnosti regiona.

“Zbog toga, kao susjed i Kosova i Srbije, pokazujemo visoku zainteresovanost da se taj dijalog nastavi i da u doglednoj budućnosti rezultira jednim održivim sporazumom”, naveo je Đukanović.

Kako je kazao, on i Osmani ssu se saglasili da je zapravo najbolji mogući izbor za sve zemlje regiona evropski sistem vrijednosti pripadnost EU i NATO-u.

“Složili smo se takođe da to nije samo interes našeg regiona, nego da je to i interes EU. Dakle, vjerujemo da bi članstvo Zapadnog Balkana u EU bila odlična geopolitička investicija EU u svoj mir, stabilnost i bezbjednost”, rekao je Đukanović.

On je naveo da vjeruju da je, nažalost, jedna ozbiljna tragedija koja još traje u Ukrajini, bila povod da se prenu svi u Evropi.

“I da shvatimo da u Ukrajini nije samo nezavisnost i sloboda u izboru vlastite budućnosti Ukrajine na udaru nego je na udaru i evropska bezbjednost i evropski sistem vrijednosti i da bi iz tog iskustva morali izvući nauk kada je u pitanju Evropa u cjelini, ali prevashodno kada je u pitanju budućnost Zapadnog Balkana”, kazao je Đukanović.

On smatra da je vrijeme da se prestane sa kolebanjima oko perspektive politike proširenja i politike ujedinjenja Evrope.

Đukanović je poručio da Crna Gora razumije i aplikaciju Kosova za članstvo u Savjet Evrope.

“I onda je valjda potpuno logično i prirodno da podržavamo tu intenciju i nastavićemo zapravo da radimo ono što smo radili i u prethodnom periodu razumijevajući potrebu Kosova da kao nezavisna država bude dio savremenih, političkih, ekonomskih i demokratskih integracija”, poručio je Đukanović.

Osmani je kazala da je zatražila podršku Crne Gore za učlanjenje Kosova u SE kao i u ostale organizacije.

Ona je rekla da je od posebne važnosti, pogotovu u trenutnoj situaciji u Evropi, NATO.

“Posebno za Kosovo bitno je Parnerstvo za mir kao prvi korak u pravcu učlanjenja u NATO. Crna Gora je jasan primjer kako je učlanjenje u NATO poslužilo samo jačanju bezbjednosti našeg regiona, s toga bi i na učlanjenje Kosova trebalo gledati iz ove prizme, doprinosa većem stabilitetu i bezbjednosti na čitavom ZB”, navela je Osmani.

Ona je istakla da Kosovo sa Crnom Gorom dijeli fantastičnu saradnju u nizu oblasti.

“Posebno želim da istaknem turizam i činjenicu da naši građani istorijski provode ljetnji odmor na lijepim plažama počev od Ulcinja duž čitave prelijepe crnogorske obale, ali i izuzetan doprinos Crne Gore davne 1999. godine otvarajući vrata i srca mnogim građanima iz Kosova koji su tamo odsjeli kao izbjeglice, koji su pronašli tamo zaštitu i utočište u najtežim vremenima”, kazala je Osmani.

Ona je istakla da, iznad svega, Crna Gora i Kosovo dijele zajedničku i jasnu viziju evroatlanske budućnosti.

“Zato sam sa Đukanovićem dogovorila da produbimo saradnju kako bismo donijeli još veću stabilnost našem regionu. U tom smjeru, istakli smo i veliku važnost autenčične regionalne saradnje promovišući načela jednakosti i sveobuhvatnosti, a pogotovu saradnju u okviru berlinskog procesa”, navela je Osmani.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Mandić i Knežević na vojnoj vježbi u Srbiji

Podgorica, (MINA) - Predsjednik Skupštine Andrija Mandić i šef Demokratske narodne partije (DNP) Milan...