fbpx
NaslovnicaCrna GoraČlanstvo u EU podržava 66,4 odsto građana

Članstvo u EU podržava 66,4 odsto građana

Podgorica, (MINA) – Članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji (EU) podržava 66,4 odsto građana, dok 26,7 odsto smatra da država ne treba da bude članica Unije, pokazuju rezultati istraživanja javnog mnjenja.

Istraživanje koja je za potrebe Delegacije EU u Crnoj Gori uradila agencija De Facto Consultancy, i koje je rađeno na 1.014 ispitanika, od 15. do 29. decembra prošle godine, pokazalo je da bi 82 odsto ispitanika izašlo na referendum na tu temu.

Predstavnica agencije De Facto Consultancy, Olivera Komar, kazala je da bi 76 odsto onih koji bi izašli na referendum glasali za, 20 odsto protiv, dok 3,8 ne zna kako bi glasalo.

Ona je, na predstavljanju rezultata istraživanja „Stavovi građana o evropskim integracijama i procesu pristupanja Crne Gore članstvu u EU”, navela da pristupanje Crne Gore Uniji podržava 66,4 odsto, dok 26,7 odsto ne podržava i da je trend podrške članstvu u EU stabilan.

Kako je dodala, generalno potitivan stav prema EU ima 66,1 odsto ispitanika, dok 24,3 odsto ima generalno negativan stav.

Komar je kazala da kada se pomene EU dominiraju uglavnom pozitivne asocijacije.

„Ljudi i dalje percipiraju EU kao mjesto gdje će njihov život i standard da se popravi“, rekla je Komar i dodala da je važno insistirati na tome da oni koji nemaju stav o članstvu u EU promijene mišljenje.

Kao najveće probleme u državi ispitanici su naveli nezaposlenost, korupciju, organizovani kriminal i one koje se odnose na ekonomiju.

Najčitanije