fbpx
NaslovnicaCrna GoraCiljevi iz UN agende doprinose napretku u pregovorima sa EU

Ciljevi iz UN agende doprinose napretku u pregovorima sa EU

Podgorica, (MINA) – Ciljevi iz UN agende za 2030. godinu doprinose bržem napredovanju Crne Gore u pregovorima sa Evropskom unijom (EU), a to je učinilo saradnju sa timom Ujedinjenih nacija (UN) u Crnoj Gori sadržajnijom i kvalitetnijom, kazao je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

On je danas primio rezidentnu koordinatorku UN sistema Fionu Mekluni u oproštajnu posjetu.

Darmanović je zahvalio Mekluni na saradnji i posvećenosti koju je pokazala tokom svog mandata u Crnoj Gori, naročito u odnosu na razvoj UN sistema i ostvarenje ciljeva iz zajedničke razvojne agende.

“Mnogi od ciljeva iz UN agende za 2030. godinu zapravo doprinose bržem napredovanju Crne Gore u pregovorima sa EU, kao strateški najvažnijem procesu kroz koji država prolazi, i ta podudarnost je učinila da saradnja sa timom UN u Crnoj Gori bude sadržajnija i kvalitetnija”, rekao je Darmanović.

Mekluni je zahvalila Darmanoviću na saradnji i podršci tokom mandata, i saglasila se sa ocjenama o kvalitetnoj sveukupnoj saradnji njenog tima sa institucijama u Crnoj Gori.

Ona je čestitala na uspjesima koje Crna Gora postiže u pregovorima sa EU, posebno na otvaranju pregovaračkog poglavlja 8 posvećenog politici konkurencije.

Mekluni je upoznala Darmanovića sa akcionim planom generalnog sekretara UN za Zapadni Balkan, kao i sa konceptom Fonda UN za izgradnju mira.

Ona je navela da bi kroz Fond za izgradnju mira bilo moguće osnažiti zajednički rad rezidentnih timova UN i država u regionu Zapadnog Balkana na pitanjima od regionalnog značaja.

Darmanović je zahvalio Mekluni na posvećenosti UN procesu pomirenja i izgradnje povjerenja na Zapadnom Balkanu, i naveo da Crna Gora to veoma cijeni.

On je kazao da će, u pogledu pomenutih inicijativa, svi predlozi koji imaju za cilj osnaživanje regionalne saradnje uvijek naići na podršku u Crnoj Gori.

Najčitanije