fbpx
NaslovnicaCrna GoraČestitali najradosniji hrišćanski praznik

Čestitali najradosniji hrišćanski praznik

Podgorica, (MINA) – Lideri političkih partija u Crnoj Gori čestitali su pravoslavnim vjernicima najradosniji i najveći hrišćanski praznik, Božić.

Predsjednik Nove srpske demokratije, Andrija Mandić, čestitao je Božić patrijarhu srpskom Irineju, mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju, episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju, zahumsko-hercegovačkom Dimitriju, mileševskom Atanasiju i svim vjernicima Srpske pravoslavne crkve (SPC), sa željom da ga proslave u miru, zdravlju i radosti.

On je istakao da se ovaj Božić dočekuje sa nikad većim jedinstvom među vjernicima i eparhijama SPC u Crnoj Gori, ali i jedinstvom čitavog srpskog naroda koji je iskazao solidarnost sa vjernim narodom u Crnoj Gori koji se protivi donošenju, kako je naveo, sramnog Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

„Rekli smo vam da ne sumnjate da će vjerujući narod braniti SPC u Crnoj Gori. Sada kada je taj trenutak došao, na sreću i radost svih nas, uvjerili smo se da smo bili u pravu“, naveo je Mandić.

Predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević, u božićnoj čestitki, istakao je značaj sabornosti pravoslavnog naroda u Crnoj Gori, Srbiji, Republici Srpskoj i dijaspori, u namjeri da odbrane duhovno nasljeđe SPC u Crnoj Gori i svuda gdje se, kako je kazao, planiraju ovakvi zakoni i otimačina.

Predsjednik Demokrata Aleksa Bečić poželio je pravoslavnim vjernicima da Božić, praznik rađanja, mira i svjetlosti, unese radost u njihove domove.

“Želim da blagi dani donesu napredak svim dobrim ljudima, bez obzira na vjersko i nacionalno opredjeljenje. Da živimo kao braća u miru, slozi, ljubavi i zajedništvu. Da se zagrilimo i ujedinimo i izmirimo i da nas niko i nikad više ne pita koje smo vjere i nacije”, navodi se u čestitki Bečića.

Prema njegovim riječima, ovog Božića i u ove blage dane, nekome je bilo u interesu da udari na vjernike i vjerske zajednice, unese nemir i pospe sjeme mržnje među građane.

“Ali nema veće radosti nego gledati jedinstvo naroda i slušati poruke ljubavi iz svih crnogorskih gradova. Nema veće sreće nego vidjeti da jedni drugima čestitamo pravoslavni i katolički Božić i Bajram, da podjele postaju prošlost, a pobjede budućnost. Da svoja vrata otvaramo svim ljudima, svim vjerama i svim nacijama”, naveo je Bečić.

Predsjednica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković rekla je da je Božić u hrišćanskoj tradiciji oduvijek bio simbol porodičnog okupljanja, praštanja i zajedništva, vremena kad treba pružiti ruku i uzdići se iznad razlika i razmirica.

“Neka ovo Božićno jutro Crnoj Gori donese jedan novi, viši stepen medjusobnog razumijevanja, mira i poštovanja a onima koji slave bude tradicionalni povod da u sebi i svom okruženju sačuvaju mir, ljubav i zajedništvo”, navela je Vuksanović Stanković.

Predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović čestitao je svim pravoslavnim vjernicima u Crnoj Gori i svijetu Badnji dan i Božić.

“Neka simbolika Božića označi novi početak za cijelu našu zajednicu. U ovom složenom trenutku, treba se prisjetiti da je ideja ljubavi i dobra veća od svake nepravde i problema”, naveo je Abazović.

Lider Liberalne partije Andrija Popović čestitao je Badnji dan i Božić svim građanima pravoslavne vjeroispovijesti, sveštenstvu Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) i Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP).

Kako je naveo, u ovim danima punih izazova, tenzija i emotivnog naboja, najplemenitija i najviša misija svakog čovjeka jeste da pronađe mir, ljubav i toleranciju za drugog i drugačijeg i da prašta i onda kada mu je najteže.

“Jedini autoritet svakom vjerujućem srcu može biti samo onaj koji govori jezikom ljubavi, sloge, skrušenosti i praštanja, jezikom Hrista kojeg slavimo za Božić, a svako ko drugačije propovijeda, propovijeda, jasno je, protiv istine i protiv dobra svakog čovjeka”, rekao je Popović.

Iz Ujedinjene Crne Gore svim pravoslanim vjernicima u Crnoj Gori čestitali su Badnji dan i Božić.

“Radost Hristovog rođenja veća je od svake tuge i nepravde kojom smo darovani ovih hladnih dana”, naveli su iz UCG i dodali da će vitlejemska vatra nadjačati i pobijediti svaki piromanski požar podmetnut da se zapali mir.

Predsjednica Socijalista Crne Gore Snežana Jonica čestitala je Badnji dan i Božić mitropolitu Amfilohiju, episkopu Joanikiju i svim pravoslavnim vjernicima u Crnoj Gori.

Ona je kazala da je Božić prilika za prisjećanje na trajne vrijednosti sloge, solidarnosti, tolerancije i mira, kojima svi treba da streme.

„Glas Crkve i vjerujućeg naroda, koji ovih dana širom Crne Gore molitvama poziva da Crna Gora ne ometa mirno uživanje neotuđivog prava svojine i poštuje ustavni princip odvojenosti Crkve i države, predstavlja glas vjere i nade da naša država poštuje svoju istoriju i tradiciju“, navodi se u čestitki.

Predsjednik Nove Demokratske Snage Forca Nazif Cungu čestitao je građanima pravoslavne vjeroispovijesti Božić, dan praštanja, poštovanja i međusobnog uvažavanja.

„Želim da Božić provedete sa svojim najmilijima, u miru, zdravlju, porodičnoj slozi, dobrom raspoloženju, blagostanju i uz iskrenu želju da zajednički i solidarno nastavimo da gradimo bolju budućnost za sve naše građane“, naveo je Cungu.

Iz Građanskog pokreta Nova ljevica kazali su da su ovo dani u kojima treba da se širi mir, ljubav, sloga, da se oprosti i razumije.

“Ne smijemo dozvoliti raspirivanje mržnje među braćom, da budemo pioni u rukama onih koji širenjem razdora žele ostvariti svoje lične interese. Zato zajedništvom i praktikovanjem hrišćanskih vrijednosti treba da se odupremo onima koji su na podjelama naučili da vladaju”, navodi se u čestitki.

Najčitanije