fbpx
NaslovnicaCrna GoraČađenović novi predsjednik, Mrvaljević sportski direktor

Čađenović novi predsjednik, Mrvaljević sportski direktor

Podgorica, (MINA) – Andrija Čađenović imenovan je za predsjednika novog Džudo saveza, Novica Milović je na čelu Skupštine, dok je Srđan Mrvaljević izabran za sportskog direktora, saopšteno je iz te asocijacije.

Navodi se da je novi Džudo savez danas dobio rješenje Ministarstva sporta i mladih o upisu u
registar sportskih organizacija.

Saopšteno je da je osnivačka Skupština održana 1. marta i da je prisustvovalo 18 klubova.

Navodi se da je osnivanje novog Saveza iniciralo šest klubova.

Saopšteno je da nova asocijacija nije pravni nasljednik Džudo saveza, već potpuno nova organizacija.

Predsjednik Džudo saveza Andrija Čađenović kazao je da se novo rukovodstvo od osnivačke Skupštine do danas bavilo procesom registracije.

„Kao rezultat toga rada uslijedilo je rješenje Ministarstva sporta o upisu u registar sportskih organizacija i sam početak rada. Zbog perioda koji je iza nas i problema sa kojim se džudo susreo u minulom periodu taj sport je doživio stagnaciju. Naš zadatak je da postavimo organizaciju i izgradimo harmoniju koja će raditi za dobrobit svih sportista i sportskih radnika, da damo naš maksimalni doprinos tome“, kazao je Čađenović na konferenciji za novinare.

On je naglasio da put do zacrtanih ciljeva podrazumijeva prevazilaženje podjela, ličnih interesa i sukoba.

„Naša obaveza je da radom i zalaganjem doprinesemo da džudo i savez na čijem sam čelu postavimo na mjesto koje mu pripada. Nastojaćenmo da džudo sportu vratimo slavu koju zaslužuje. Vrata DŽSCG biće otvorena za sve, a sve u cilju aformacije i napretka džudoa“, kazao je Čađenović.

Predsjednik Skupštine Novica Milović naglasio je da je brisanjem prethodnog saveza iz registra sportskih organizacija stvoren uslov za osnivanje novog.

„Formirali smo inicijativni odbor a činilo ga je šest klubova. Osnivačkoj Skupštini prisustvovalo je 18 klubova, 16 punopravnih sa rješenjima Ministarstva sporta i dva sa rješenjima o preregistraciji u proceduri. Mi smo nova organizacija sa ciljem da Crnu Goru i crnogorski džudo predstavimo na najbolji način“, kazao je Milović

On je naglasio da će Savez biti otvoren za sve i da će rad novoformirane asocijacije biti javan i transparentan.

„Bićemo partner svim klubovima koji žele časno i pošteno da obavljaju svoje dužnosti u kodeksu džudo etike, koji će da rade na omasovljenju džudo sporta i u njegovom interesu“, rekao je Milović.

Sportski direktor Srđan Mrvaljević kazao je da čelnici novog saveza nijesu kriminalci i pravosnažno osuđena lica, već dokazani ljudi u oblastima u kojima se bave.

„Mi smo svi crnogorski džudo, mi ga predstavljamo i to radimo na najbolji način. To ćemo i dokazati. Hvala Ministarstvu sporta na ogromnoj toleranciji koji je imao prema bivšem Džudo savezu, jer je dvije godine čekao da usklade Statut i druge akte sa Zakonom o sportu. Data im je bila šansa zbog sportista i reputacije, statusa koje ima džudo u Crnoj Gori. To nije urađeno i mi smo bili prinuđeni da sa najboljim klubovima osnujemo novu organizaciju“, rekao je Mrvaljević.

On je naglasio da je prihvatio funkciju direktora i da je svjestan ogromne odgovornosti koje ona nosi.

„Staviću sve svoje kapacitete u funkciju DŽSCG. Cilj nam je da svi zajedno podignemo džudo na veći nivo, odnosno vratimo ga na mjesto na koje je bio. Nadam se da ćemo brzo ostvariti rezultate na koje ćemo biti ponosni. Hvala Ministarstvu sporta, državnim i međunarodnim sportskim institucijama, Svjetskoj džudo federaciji što su pokazali stepen tolerancije i uradili sve da naši takmičari ne trpe“, rekao je Mrvaljević.

On je naglasio da je sve podređeno interesima sportista.

„Garantujem da će svi džudisti imati poštovanje kakvo imaju vrhunski sportisti i šansu da iskoristite pun potencijal i da to pokažu. DŽSCG će se prema svim takmičarima odnositi sa punim poštovanjem. Veliko hvala i klubovima koji su sačuvali džudo od gašenja i održali ga“, rekao je Mrvaljević.

On se zahvalio i Svjetskoj džudo federaciji jer je suspendovala, a ne izbrisala iz članstva crnogorsku asocijaciju.

„Svjetska asocijacija nam je izašla u susret, jer u ovakvim situacijama kakva je naša, gubi se članstvo. Mi smo trenutno suspendovani i nijesmo izgubili članstvo, odnosno ne moramo da čekamo sljedeći Kongres da bi aplicirali za prijem. Uz dobru komunikaciju i dobru volju Svjetske džudo federacije vjerujem da ćemo brzo vratiti punopravno članstvo i naša obilježja na borilištima“, kazao je Mrvaljević.

On nije mogao da precizira kada će se to desiti, navodeći da očekuje da to bude veoma brzo, nakon što Ministarstvo sporta obavijesti Svjetsku i evropsku džudo federaciju o formiranju nove organizacije.

“Mi nijesmo pravni nasljednici DŽSCG, već potpuno nova organizacija“, rekao je Mrvaljević.

On je naglasio da će novi savez poštovati zakone države Crne Gore.

„Tu ćemo biti jasni. Bivši savez je uložio žalbu Upravnom sudu na dva stepena, prvi na privremenu mjeru i on je odbijen i to je rješenje pravosnažno. Na drugi stepen, gdje su oni uložili žalbu na akt o osnivanju, ne znam kakva će odluka da bude. Upravni sud daje mišljenje, ne odlučuje ko je kriv ili nije, ili vraća na ponovnu proceduru. Mi smo se, kao i bivši savez koji se poziva na tim advokata, potpuno pravno konsulovali i sigurni smo da nema nijedan odsto kršenja Zakona. To će se vremenom i pokazati“, rekao je Mrvaljević.

On je podsjetio da je završen konkurs za raspdjelu sredstava i da novoformirani savez ne može da računa na ta sredstva.

„Očekujem podršku Ministarstva sporta i pomoć državnih sportskih institucija i privrednika. Sada nam je bitno i sada nam treba pomoć“, kazao je Mrvaljević.

On je saopštio da će funkciju selektora obavljati Dragan Šćepanović za muškarce i Jelena Šutović za žene.

„Oni će odabrati svoj tim, odnosno trenere koji će raditi sa uzrasnim kategorijama od pionira do seniora“, rekao je Mrvaljević.

On je istakao i da će generalni sekretar biti Lazar Daković.

Najčitanije