fbpx
NaslovnicaCrna GoraBrojni potencijali za unaprjeđenje odnosa između Crne Gore i UK

Brojni potencijali za unaprjeđenje odnosa između Crne Gore i UK

Podgorica, (MINA) – Između Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva (UK) postoje brojni potencijali za unaprjeđenje odnosa, kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, iskazujući interes za za jačanje političkog dijaloga.

On je, kako je saopšteno iz Skupštine, primio danas u oproštajnu posjetu ambasadorku UK Alison Kemp.

Brajović je zahvalio Kemp na zalaganju i doprinosu unapređenju prijateljskih odnosa između Crne Gore i UK i poželio uspjeh u daljoj karijeri.

“Postoje brojni potencijali za dalje unaprjeđenje bilateralnih odnosa”, kazao je Brajović i iskazao interes za jačanje političkog dijaloga.

On je zahvalio na podršci koju je Vestminster fondacija za demokratiju pružila Skupštini Crne Gore u jačanju zakonodavnog nadzora, razvoju ljudskih resursa, a posebno u oblasti jačanja finansijskog nadzora.

Brajović je informisao Kemp o formiranju Parlamentarne budžetske kancelarije, kao nove organizacione jedinice u okviru skupštinskog Parlamentarnog instituta.

Cilj te organizacione jedinice je, kako se navodi, pružanje podrške svim poslanicima u vršenju parlamentarne kontrole budžeta.

Brajović je kazao da je zadovoljan što je tokom 26. saziva, u veoma izazovnim okolnostima, Skupština donijela niz istorijskih odluka.

„Među kojima je članstvo Crne Gore u NATO, donošenje Rezolucije povodom 100-godišnjice „Podgoričke skupštine“, kojom se proglašavaju ništavim odluke Podgoričke skupštine iz 1918, kao i usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica i Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola“, naveo je Brajović.

Kemp je zahvalila na prilici da, pred kraj njenog mandata, još jednom razmijene mišljenja o dosadašnjoj saradnji, kao i o unutrašnjim političkim prilikama u Crnoj Gori u susret predstojećim izborima.

Ona je istakla da je Skupština, uprkos brojnim izazovima sa kojima se suočavala u ovom sazivu, aktivno djelovala i postigla značajan napredak u radu.

Kemp je apostrofirala važnost usvajanja Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola.

„Kojim je Crna Gora pokazala da je demokratsko građansko društvo koje poštuje različitosti“, navela je Kemp.

Ona je dodala da u periodu nezapamćene globalne krize izazvane epidemijom Kovid 19 Crna Gora može računati na snažnu podršku UK.

Najčitanije