fbpx
NaslovnicaCrna GoraBrajović: Crnoj Gori prijeti delta soj koronavirusa

Brajović: Crnoj Gori prijeti delta soj koronavirusa

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori je rizik infekcije koronavirusom niži, ali daleko od nultog nivoa, budući da prijeti i novi, delta soj virusa, kazala je šefica kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Mina Brajović.

Ona je za Novu M rekla da se Crna Gora u prethodnom periodu na dosljedan način izborila sa pandemijom, i dovela situaciju na zavidan nivo, ali da to svakako ne smije biti razlog za opuštanje.

„Rizik infekcije u državi jeste niži, ali daleko od nultog nivoa, budući da nam prijeti i novi, delta soj virusa“, upozorila je Brajović.

Ona je kazala da je Crna Gora na dobrom putu, u smislu efikasnog odgovora na pandemiju COVID-a 19, jer je u proteklom periodu dosljedno insistirala na sprovođenju svih onih preporučenih javno zdravstvenih mjera, koje prekidaju lanac transmisije, i na vakcinaciji.

„Naravno, ovaj rezultat i zajednički uspjeh i građana i vlasti je nešto što bi svakako trebalo posmatrati i interpretirati u širem kontekstu, i što se tiče tog šireg konteksta, na globalnom nivou mi vidimo zaista neke dobre i ohrabrujuće trendove“, navela je Brajović.

Prema njenim riječima, u proteklih sedam-osam sedmica vidi se trend opadanja i broja novooboljelih i smrtnih slučajeva.

Na pitanje da li ohrabruje podatak da je u Crnoj Gori dato nešto više od 288 hiljada doza vakcina protiv koronavirusa, Brajović je kazala da je, što se tiče regiona i Evrope, distribuirano oko 530 miliona doza vakcina.

„U suštini, na nivou regiona i Evrope mi vidimo značajne razlike kada je riječ o obuhvatu vakcinacijom od 0 do nekih 60 odsto“, rekla je Brajović.

Prema njenim riječima, prosjek obuhvata vakcinacijom i prvom i drugom dozom je oko 20 odsto.

„Ono što nas u SZO posebno zabrinjava, jeste taj veliki jaz između obuhvata vakcinacije u zemljama visokog nivoa i u zemljama niskog nivoa razvoja. I najnoviji podaci ukazuju na to da je broj administriranih vakcina u visoko razvijenim državama 63 puta veći u odnosu na zemlje niskog nivoa razvoja“, ukazala je Brajović.

Ona je kazala da je nesporna činjenica da su nacionalne vlasti uložile izuzetno velike napore, ali da se, uprkos tome, Crna Gora suočava sa velikim brojem izazova kada je posrijedi sprovođenje imunizacije.

„Tu, prije svega, mislim na ograničene količine vakcina, probleme u smislu dostupnosti, imamo takođe veliki pritisak antivakcinalnog lobija, koji se onda transformiše u situaciju da naši građani, kao i svugdje u svijetu oklijevaju da prime vakcinu“, navela je Brajović.

Na pitanje da li smatra da će se na jesen naplatiti popuštanje mjera, ona je rekla da Crna Gora, nakon značajno popravljene epidemiološke situacije, svakako ima razloga za optimizam i jedan veći nivo samopouzdanja.

„Ali bih ja rekla da to treba da bude jedan oprezni optimizan, jer daleko smo mi od kraja pandemije. Rizik od infekcije jeste nešto niži, ali daleko od toga da je nultog nivoa“, ukazala je Brajović.

Upitana postoji li bojazan da delta soj dođe do Crne Gore i koliko vakcine štite od novih sojeva, ona je rekla da je, prema podacima SZO, delta soj virusa registrovan u 33 zemlje regiona Evrope.

„Mislim da je negdje i realno očekvati, da je u principu samo pitanje trenutka, neke naše procjene su, s obzirom na to da vidimo da se intenzivira transmisija, da će za nekoliko sedmica ili par mjeseci, delta soj biti uspostavljen kao dominantan soj u cirkulaciji“, navela je Brajović.

Ona je kazala da su sve vakcine koje je prekvalifikovala SZO i koje je odobrila Evropska agencija za ljekove, i dalje djelotvorne i učinkovite na visokom nivou, u smislu da sprečavaju tešku kliničku sliku, teže simptome i smrtni ishod.

„Zbog toga je veoma bitno vakcinisati se, kao i pridržavati se javno zdravstvenih mjera – Distanca, ruke, maska“, poručila je Brajović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije