fbpx
NaslovnicaCrna GoraBožović: Srbija podržava dijalog

Božović: Srbija podržava dijalog

Podgorica, (MINA) – Srbija podržava dijalog po pitanju usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja, rekao je ambasador te države u Crnoj Gori, Vladimir Božović, dodajući da postoji prostor da se razlike prevaziđu, uz uvažavanje svih specifičnosti.

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović primio je danas u nastupnu posjetu Božović, poželio mu uspješan mandat, uvjeren da će tokom diplomatske misije doprinijeti boljim odnosima Crne Gore i Srbije, uprkos različitim stavovima po određenim pitanjima.

Darmanović je ocijenio da bi evropske integracije kao zajednički cilj trebalo postaviti iznad povremenih političkih previranja, uključujući neslaganja koja su uslijedila nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja.

„Ne bi trebalo podizati političke tenzije, već kroz saradnju i partnerski odnos prevazilaziti nerazumijevanja koja opterećuju odnose“, rekao je Darmanović.

Govoreći o politici proširenja Evropske unije, naglasio je da je pristupanje Crne Gore Uniji nacionalni prioritet, i da na njemu CrnaGora podržava i Srbiju.

„ Istakao je da se dvije države nalaze pred novom fazom u pregovaračkom procesu i izrazio uvjerenje da je privremeni zastoj u pregovorima iza nas i da obje zemlje treba spremno i u duhu saradnje da se okrenu nastavku procesa integracije u EU“, kaže se u saopštenju.

Božović je saglasan da su evropske integracije zajednički interes, pri čemu je naglasio da će njegovi prioriteti u diplomatskoj misiji biti i unapređenje ekonomskih i privrednih odnosa, kao i kulturne, naučne i prosvjetne saradnje.

„U tom kontekstu je naglasio značaj infrastrukturnih objekata koji nas povezuju – izgradnju auto-puta, obnavljanje pruge Beograd-Bar i korišćenje kapaciteta Luke Bar“, dodaje se u saopštenju.

Naglasio je da su u njihovom interesu najbolji mogući odnosi sa Crnom Gorom, i da vjeruje u svoj lični doprinos takvim odnosima.

„Komentarišući usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja, Božović je kazao da Srbija podržava dijalog, ocjenjujući da postoji prostor da se razlike prevaziđu, uz uvažavanje svih specifičnosti“, navodi se u saopštenju.

Sagovornici su naveli da su spremni za pronalaženje rješenja i unapređenje odnosa Crne Gore i Srbije, imajući u vidu zajedničke interese koji su značajni i za kompletan region Zapadnog Balkana.

Najčitanije

Gutić: Glasanje u PSSE jasan zaokret u spoljnoj politici

Podgorica, (MINA) – Glas predstavnice vladajuće većine u Parlamentarnoj Skupštini Savjeta Evrope (PSSE) Maje...