fbpx
NaslovnicaCrna GoraBorelj: Crna Gora prva u redu za članstvo u EU

Borelj: Crna Gora prva u redu za članstvo u EU

Brisel, (MINA) – Crna Gora je i dalje predvodnik evropskih integracija, ali mora da nastavi da napreduje sa reformama, posebno u oblasti vladavine prava, kako bi održala vodeću poziciju, poručio je visoki predstavnik Evrospke unije (EU) za vanjsku politiku i bezbjednost Žozep Borelj.

On je, nakon sastanka sa crnogorskim predsjednikom Jakovom Milatovićem, kazao da cijeni to je Milatović izabrao Brisel kao prvu zvaničnu posjetu od preuzimanja dužnosti, navodeći da je to znak posvećenost evropskim integracijama Crne Gore.

Borelj je kazao da pozdravljaju i cijene to što je crnogorska politika sto odsto usklađena sa politikom EU, ali da ipak u Crnoj Gori, postoje akteri kojima se ne sviđaju principi na kojima počiva Unija.

“Oni pokušavaju da potkopaju Crnu Goru, njenu stabilnost, sigurnost i put ka EU”, naveo je Borelj.

Prema njegovim riječima, EU je spremna da pruži punu podršku Crnoj Gori na evropskom putu, posebno u borbi protiv stranih uticaja i sajber prijetnji.

Borelj je kazao da je u trenutku ruske agresije na Ukrajinu važnije neko ikad da Crna Gora zadrži svoju stratešku orijentaciju.

Šef evropske diplomatije rekao je da je Crna Gora “prva u redu” za članstvo, ali da mora da ubrza napore, jer pregovori traju već dugo.

“Crna Gora nastavlja da bude predvodnik evropskih integracija. Kako bi održala tu vodeću poziciju mora da nastavi da napreduje u reformama, posebno vladavini prava, ne da bi zadovoljila Brisel i države članice EU, već da bi vaši građani što prije osjetili benefite članstva”, poručio je Borelj.

Milatović je istakao da je u Brisel došao deset dana nakon što je izabran za predsjednika Crne Gore kako bi prenio tri ključne poruke.

“Prva je da zahvalim Evropskoj komisiji i EU na podršci koju pružaju Crnoj Gori tokom njenog dosadašnjeg demokratskog i ekonomskog razvoja. Mislim da je posvećenost koju iskazujete našoj zemlji i Balkanu veoma cijenjena”, rekao je Milatović.

On je kazao da pristupni pregovori Crne Gore sa EU traju veoma drugo i da zbog manjka političke volje nije završen taj proces.

“Trenutno postoji jasna politička volja u zemlji da se završi EU pristupanje”, istakao je Milatović.

On je podsjetio da je svojstvu predsjednika počeo dijalog sa različitim političkim parijama kako bi se sprovele brojne reforme u dijelu vladavine prava i ekonomije koje će, kako je rekao, odblokirati nastavak procesa pristuapnja Crne Gore EU.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...