fbpx
NaslovnicaCrna GoraBogdanović: Nastavićemo sa započetim aktivnostima

Bogdanović: Nastavićemo sa započetim aktivnostima

Podgorica, (MINA) – Crna Gora će nastaviti sa aktivnostima u vezi sa prenošenjem posmrtnih ostataka dinastije Petrović Njegoš, poručio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović, dodajući da nije u pitanju porodični čin, već težnja i odlučnost države.

Princ Nikola Petrović je ranije saopštio da je odlučio, da sve dok Crna Gora ne nađe unutrašnji mir, odgodi prenos posmrtnih ostataka njegove porodice u Crnu Goru.

Bogdanović je u reagovanju naveo da su izjavu volje princa Nikole Petrovića primili sa dubokim i iskrenim uvažavanjem.

„Upravo onako kako se država Crna Gora sve vrijeme odnosila prema pitanju prenošenja posmrtnih ostataka članove njegove porodice, procesa započetog 1989. godine“, kazao je Bogdanović.

On je rekao da su na isti način, zajedno sa princom Nikolom, radili na aktivnostima u vezi sa posljednjim zemnim prebivalištem njegovog oca i stričeva.

„Otud, posebno smo cijenili želju princa Nikole o izbjegavanju vjerskog obreda, a uz njegovu saglasnost izabrana je i lokacija na koju će biti prenijeti posmrtni ostaci“, dodao je Bogdanović.

On je podsjetio da je, tokom prethodnog sastanka Koordinacionog odbora za prenos posmrtnih ostataka potomaka dinastije Petrović Njegoš, upravo princ Nikola zatražio da Novo groblje na Cetinju bude lokacija Aleje dinastije, pritom naglašavajući da ne želi vjerske obrede koji bi izazvali bilo kakve turbulencije na unutrašnjem planu.

Bogdanović je kazao da je uputno podsjetiti i na vandalsko uništavanje grobova Petrovića u Cetinjskom manastiru, što je još jedan razlog zbog kojeg je aktuelna ideja vezana za Novo groblje na Cetinju.

„Svakako, nije u pitanju porodični čin, već težnja i odlučnost države – koja će, svakako, primiti k znanju stav potomaka porodice“, rekao je Bogdanović.

Kako je naveo, duboko uvažavajući princa Nikolu, ideja o prenošenju posmrtnih ostataka nije inicirana s njegove strane, već je samo nastavak onoga što je država pokrenula 1989. godine.

„Međutim, država će odlučno nastaviti da radi u cilju aktivnosti o kojima je već postignut dogovor svih strana, pri čemu duboko vjerujemo da će i princ Nikola biti ključni protagonista tog procesa“, poručio je Bogdanović.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije