fbpx
NaslovnicaCrna GoraBlizu tri miliona EUR za projekte kontrole letenja

Blizu tri miliona EUR za projekte kontrole letenja

Podgorica, (MINA) – U projekte kontrole letenja u Crnoj Gori ove godine će biti uloženo blizu tri miliona EUR, saopšteno je na sastanku državnog sekretara u Ministarstvu kapitalnih investicija, Admira Šahmanovića i načelnika Terminalne kontrole letenja u Podgorici, Gorana Grahovca.

Iz Ministarstva kapitalnih investicija su saopštili da je Šahmanović obišao Terminalnu kontrolu letenja SMATSA u Podgorici i sa Grahovcem razgovarao o rezultatima rada u prethodnoj godini, razvojnim planovima za ovu i o mehanizmima podrške koju taj resor planira u narednim periodu u tom važnom segmentu u oblasti civilnog vazduhoplovstva.

Šahmanović je kazao da je važno da taj sistem funkcioniše bez većih problema i izazova.

„Zadovoljstvo mi je da smo tokom posjete čuli da je preduzeće infrastrukturno, tehnički i kadrovski stabilno. Namjera nam je da u narednom periodu intenziviramo komunikaciju i saradnju, sa ciljem realizacije nekoliko konkretnih projekata“, rekao je Šahmanović.

On je dodao da su Predlogom plana investicija Kontrole letenja Srbije i Crne Gore SMATSA planirana značajna sredstva u cilju realizacije veoma važnih investicionih projekata u cilju unapređenja sistema upravljanja vazdušnog saobraćaja i održavanja visokog nivoa bezbjednosti vazdušne plovidbe.

Iz Ministarstva su naveli da su Predlogom plana investicija predviđena ulaganja u važne stavke koje će unaprijediti funkcionisanje čitavog sistema, kao što su nabavka i instalacija navigacionih uređaja, izrada dokumentacije u postupku procjene uticaja na životnu sredinu za nove radio uređaje kontrole letenja na teritoriji Crne Gore.

„Kao i radovi na dograđivanju objekta terminalne kontrole letenja u Podgorici, na rekonstrukciji elektroenergetske i telekomunikacione infrastrukture oko poletno sletne staze u Podgorici i investicionom održavanju objekata u Crnoj Gori“, kaže se u saopštenju.

Sagovornici su se saglasili da je projekat radarske stanice Vrsuta prepoznat kao jedan od glavnih projekata na polju snaženja infrastrukture kontrole letenja i da je nastavak rada na tom projektu veoma važan kako bi pružanje usluga u sferi vazdušne plovidbe bilo dodatno osnaženo.

Na sastanku je bilo riječi i o unapređenju procesa upravljanja vazdušnim prostorom i saradnji sa krovnim međunarodnim institucijama iz te oblasti.

Iz Ministarstva su podsjetili da SMATSA posluje u skladu sa pravilima EUROCONTROL-a i samim tim podliježe redovnoj provjeri, čiji je primarni cilj provjera stepena usaglašenosti sa standardima i preporukama Međunarodne organizacije za civilno vazduhoplovstvo (ICAO) i Evropske agencije za sigurnost vazdušnog saobraćaja (EASA).

„Izvještajima je, nakon sprovedenih audita, konstatovano da Kontrola letenja ostvaruje značajne rezultate, na obostrano zadovoljstvo država osnivača, što je još jedan pokazatelj o uspjehu rada tog preduzeća“, navodi se u saopštenju.

Na kraju radne posjete zaključeno je da su u prethodnih 19 godina postojanja SMATSA završena dva procesa modernizacije uz podršku Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj, ali i ulaganjem značajnih sopstvenih sredstava kompanije, u okvirnom iznosu od blizu 200 miliona EUR.

„Prosječno godišnje izdvajanje za dio sistema u Crnoj Gori kreće se između deset i 15 odsto, kako na nivou operativnih troškova, tako i u investicijama“, kaže se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije