fbpx
NaslovnicaCrna GoraBlažić: Opstrukcija u predlaganju mandatara ne dolazi u obzir

Blažić: Opstrukcija u predlaganju mandatara ne dolazi u obzir

Podgorica, (MINA) – Nova vlada bi, imajući u vidu sve zakonske i ustavne norme, mogla da bude izabrana u Skupštini do 15. novembra, kazao je profesor Đorđije Blažić, dodajući da opstrukcija u predlaganju mandatara ne dolaze u obzir.

On je u jutarnjem programu Televiziji Crne Gore podsjetio da je za 23. septembar zakazana konstitutivna sjednica novog parlamenta, nakon čega predsjednik Crne Gore ima rok od 30 dana da predloži mandatara.

Kako je kazao, ako bi 14. ili 15 oktobra bio predložen mandatar, Skupština može da se relativno brzo zakaže, znači do kraja oktobra, eventualno za mjesec.

„Znači, 15. novembar bi mogao da bude prvi pokušaj. Odnosno, to nije prvi pokušaj, jer ako predsjednik države izađe sa uvjerenjem da će neka osoba dobiti većinu, onda je realno očekivati da će taj 41 poslanik i glasati tako”, kazao je Blažić, prenosi portal RTCG.

On je rekao da je nesporno da predsjednik ima diskrecionu ocjenu za određivanje mandatara.

„Ono što se često pogrešno tumači jeste šta je ta diskreciona ocjena, obično kažu – predsjednik može kako hoće. Ne, predsjednik ne može kako hoće”, naveo je Blažić.

On je pojasnio da diskreciona ocjena ne znači samovolju, već je to samo ovlašćenje da se između više varijanti koju nudi zakonodavac odabere onu kojom se ostvaruje cilj, odnosno svrha norme.

“Cilj je da predsjednik dobije uvjerenje da jedna od grupacija ima 41 mandat. Znači da je cilj norme da se vlada izabere. Sve ove priče o opstrukciji, apsolutno ne dolaze u obzir”, navodi Blažić.

Ipak, kako je kazao, svaka pravna norma se može izigrati, ali to ne smije biti cilj.

“U jednoj pravnoj državi je neozbiljno o tome govoriti i pomisliti na to. Zamislite u jednoj državi postaviti pitanje da li će predsjednik države da radi svoj posao”, zaključio je Blažić.

Najčitanije