fbpx
NaslovnicaCrna GoraBlažić: Nedopustivo da DIK ne radi svoj posao

Blažić: Nedopustivo da DIK ne radi svoj posao

Podgorica, (MINA) – Nedopustivo je da Državna izborna komisija (DIK) ne radi ono što je njena dužnost, kazao je profesor Đorđije Blažić i dodao da DIK po zakonu samo utvrđuje koji je sljedeći poslanik koji stupa na tu funkciju, kada njegovom prethodniku prestaje mandat.

Blažić je, komentarišući jučerašnju odluku DIK-a da poslanici Suadi Zoronjić ne verifikuje mandat, naveo da pošto DIK nije uradio svoj dio posla, onda je Skupština to uradila.

“Po jednostavnom principu ko ima veće pravo, ima i manje pravo”, kazao je Blažić u izjavi za Radio Crne Gore.

On je rekao da se ne smije desiti da organi ne ostvaraju svoje funkcije.

Popunjavanje poslaničkih mjesta je, kako je objasnio, uređeno Zakonom o izboru odbornika i poslanika, u kojem je jedan dio nadležnosti vezan za DIK, a drugi za Skupštinu.

„Po zakonu, DIK utvrđuje koji je sljedeći poslanik koji stupa na poslaničku funkciju, kada njegovom prethodniku prestaje mandat“, pojasnio je Blažić.

Prema njegovim riječima, DIK tu ništa ne odlučuje, ne donosi nikakav konstuktivni akt i samo obavještava Skupštinu da taj mandat pripada poslaniku.

„Skupština ne donosi nikakava konstitutivni akt u smislu da odlučuje to taj poslanik. Skupština kao i DIK donosi samo deklaratornu odluku kojom konstatuje činjenicu da je poslanik, po sili zakona – taj i taj”, pojasnio je Blažić, prenosi portal RTCG.

Kako je naveo, u takvim situacijama imaju samo deklarativne odluke, bez donošenja bilo kakvog akta kojim bi odlučivali, DIK ili Skupština.

“Iz jednostavnog razloga, jer o tome ne odlučuju ni DIK, ni Skupština, o tome su odlučili građani na izborima i tu se završava sva procedura”, naveo je Blažić.

Najčitanije

Indeksi porasli drugi dan zaredom

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) - Na Wall Streetu su u utorak berzanski indeksi porasli drugi...