fbpx
NaslovnicaCrna GoraBiogradsko jezero u pretposlednjem stadijumu

Biogradsko jezero u pretposlednjem stadijumu

Podgorica, (MINA) – Djelovanje erozije i odliva dovelo je do izuzetnog niskog nivoa vode Biogradskog jezera, koje je sada skoro neprepoznatljivo, pišu Vijest.

Nizak nivo jezera šokirao je posljednjih dana posjetioce, a u ovim jesenjim danima ono je skoro neprepoznatljivo.

Do takve situacije je, kako tvrde iz Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG), došlo zbog više razloga.

Savjetnik za zaštitu i održivi razvoj u NPCG, Veselin Luburić kazao je Vijestima da je dubina jezera prepolovljena, i sada, za vrijeme najvećeg vodostaja iznosi 12 metara.

„Djelovanje erozije učinilo je da danas već možemo govoriti o pretposljednjem stadijumu života jezera“, rekao je Luburić.

Pored već poznatih procesa, zbog kojih je sudbina svih ledničkih jezera neizvjesna, dugi sušni period pogoršao je situaciju.

“To jezero je tokom holocena bilo dva do tri puta prostranije, a njegova dubina je, kako su procijenili stručnjaci, bila oko 30 metara. Jezero gubi vodu kroz više ponora na sjevernom kraku i ranije se tu pokušavalo plombiranje, ali je vrijeme pokazalo da ni to nije adekvatna zaštita“, istakao je Luburić.

Prema njegovim riječima, drugi proces koji se decenijama događa je i da se jezero zasipa nanosima iz Biogradske rijeke i Lalevog potoka, a problem predstavlja i stvaranje morenskog nanosa u koritu rijeke Jezerštice.

„S obzirom na to da je jezero smješteno u jednoj od tri preostale prašume u Evropi, u procesu ispitivanja i mjerama za njegovo rješavanje treba pristupiti sa puno senzibiliteta iz mnogo razloga”, rekao je Luburić.

Kako bi se problem riješio, smatra Luburić, treba mu pristupiti na konkretan način i nužno je utvrditi mjesta izvora, procijeniti njegovu jačinu i periode javljanja.

Luburić je podjetio da je prethodnih godina rađeno više istraživanja i više projekata za sanaciju Biogradskog jezera.

Najčitanije

Donirana sportska oprema OŠ ”Milorad Musa Burzan”

Podgorica, (MINA) - Crnogorski olimpijski komitet (COK), kompanije One i Sport Vision, uz podršku...