fbpx
NaslovnicaCrna GoraBilčik: Želimo da vidimo veliki napredak do oktobra

Bilčik: Želimo da vidimo veliki napredak do oktobra

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori neophodno je napraviti fundamentalne promjene koje će ubrzati proces pristupanja Evropskoj uniji (EU), koji je zastao u posljednjih godinu i po, ocijenio je predsjedavajući delegacije Evropskog parlamenta (EP) za saradnju sa Crnom Gorom, Vladimir Bilčik.

On je, u emisiji Znam da znaš Gradske Radio Televizije, kazao da EU smatra da manjinska Vlada može pogurati Crnu Goru ka članstvu u Uniji.

Bilčik je rekao da će Evropska komisija u oktobru pripremiti novi izvještaj o napretku Crne Gore u sprovođenju reformi.

“Dakle, do oktobra bismo željeli da vidimo neke krupne korake i veliki napredak”, naveo je Bilčik, prenosi Gradski portal.

To se, kako smatra, može postići.

“Čuli smo da postoji volja da se pokrenu stvari, a to je neophodno da bi se Crna Gora pokrenula u tom smjeru”, kazao je Bilčik.

On je istakao da se raduje saradnji sa novom predsjednicom Skupštine Danijelom Đurović i naveo da sa njom treba raditi jednako konstruktivno kao i sa prethodnim predsjednicima parlamenta u okviru Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje.

“Ona je zaista spremna da radi sa nama i ja to pozdravljam. Mislim da smo poslali poruku da se evropska politika promijenila nakon 24. februara”, kazao je Bilčik.

On je rekao da je napad Rusije na Ukrajinu napad na evropske vrijednosti i Evropu generalno.

“Mislim da oni koji hoće da rade ka evropskoj budućnosti Zapadnog Balkana, uključujući u Crnu Goru, shvataju da će ovo promijeniti stvari. Prošlost je prošlost, ostavimo istoričarima da neke stvari ocijene”, naveo je Bilčik.

Zadatak političara je, kako je dodao, da gleda unaprijed.

Bilčik je kazao da smatra da je jedina budućnost Crne Gore u EU.

Ovo je, kako je rekao, još jedna šansa za političare u Crnoj Gori da pokažu da razmišljaju dugoročno, a ne samo o lokalnim izborima koji predstoje.

Bilčik je naveo da EU obazrivo posmatra sve aktere izvan političkih institucija koje pokušavaju da utiču na političke odluke.

Prema njegovim riječima, građani svake zemlje imaju pravo da praktikuju svoju vjeru, ali vjerske institucije moraju ostati vjerske institucije, a politika treba da bude u rukama političara.

On je ocijenio da je miješanje crkve u politiku primjetno na Zapadnom Balkanu i konkretno u Crnoj Gori.

“EP to prati i otvoreno smo razgovarali o različitim načinima kako ti akteri spolja, uključujući Rusiju, Kinu i pravoslavnu crkvu, pokušavaju da utiču na politiku u regionu i Crnoj Gori”, rekao je Bilčik.

On je dodao da EP ima i poseban odbor koji se bavi tim problemom stranog uticaja i dezinformacijama.

“Želimo da podržimo političare u Crnoj Gori da se bori protiv tih uticaja. O politici se ne odlučuje u crkvi, već u institucijama”, kazao je Bilčik.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije