fbpx
NaslovnicaCrna GoraBilčik: Proširenje EU stoji u mjestu

Bilčik: Proširenje EU stoji u mjestu

Brisel, (MINA) – Proces proširenja Evropske unije (EU) stoji u mjestu i za to postoje razlozi i situacije i u regionu, ali i samoj Uniji, ocijenio je evropski parlamentarac Vladimir Bilčik.

On je rekao da od samita EU – Zapadni Balkan, koji će biti održan u srijedu na Brdu Kod Kranja, očekuje jasne signale po pitanju evropske perspektive Zapadnog Balkana, za koju je naveo da mora da bude opipljiva, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Nadam se da će biti jasnih signala i po pitanju pomirenja i okretanja budućnosti. Moramo da učinimo mnogo više i u EU i regionu kako ne bismo izgubili duše i umove svih ljudi koji žele da ovaj proces uspije”, naveo je Bilčik na panelu Beogradskog ekonomskog foruma.

On je na panelu pod nazivom EU – Zapadni Balkan: Šta možemo da očekujemo od samita u Sloveniji ocijenio da će samit biti održan u izuzetno važnom trenutku za evropsku budućnost Zapadnog Balkana.

Bičik je kazao da se nada da će Brisel do kraja godine, odnosno slovenačkog predsjedavanja Uniji, otvoriti pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, i da će doći do napretka Srbije na evropskom putu.

“Treba da se osvrnemo na napredak zemalja kandidata, naročito u slučaju Srbije, i da otvorimo nove klastere u okviru nove metodologije”, rekao je Bilčik.

On je kazao da očekuje da će na samitu biti riječi i o učešću zemalja Zapadnog Balkana na Konferenciji o budućnosti Evrope, navodeći da je to važno, jer diskusija bez učešća regiona ne bi bila smislena.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Indeksi porasli drugi dan zaredom

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) - Na Wall Streetu su u utorak berzanski indeksi porasli drugi...