fbpx
NaslovnicaCrna GoraBilčik: Crnoj Gori potrebno evropsko rješenje

Bilčik: Crnoj Gori potrebno evropsko rješenje

Podgorica, (MINA) – Crnoj Gori je potrebno evropsko rješenje povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti, kazao je šef parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropskog parlamenta za Crnu Goru (POSP), Vladimir Bilčik, poručujući da sprovođenje tog zakona mora da garantuje slobodu religije, zaštitu osnovnih prava i integritet države.

“Sva otvorena pitanja u Crnoj Gori trebalo bi riještiti dijalogom. To je poruka koja je više puta ponovljena sa evropskih adresa, a koju je i crnogorskim donosiocima odluka”, rekao Bilčik Televiziji Crne Gore (TVCG) tokom boravka u Podgorici.

On je pozdravio nedavni predlog premijera Duška Markovića da obustavi primjenu Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

On je naveo da je sloboda religije važna, širom Evrope, i da mora da bude očuvana.

“Istovremeno, u ovom trenutku moramo da se postaramo da bezbjednost zdravlja bude prioritet svih građana u Evropi, uključujući i Crnu Goru s obzirom na situaciju sa covid19. To je važan factor”, poručio je Bilčik, prenosi portal RTCG.

Govoreći o primjeni zakona, Bilčik smatra da primjena mora da bude takva da garantuje slobodu religije, ali istovremeno i da garantuje zaštitu osnovnih prava i intgritet države, i to je nešto što mora biti riješeno samo kroz dijalog.

Crna Gora, kako je naglasio, posvećena je evropskoj perspektivi, a samo evropsko rješenje mora biti osnova sveobuhvatnog prihvatanja.

“U ovom trenutku vidimo brojne tenzije, polarizacije, i mislim da u nekoj mjeri evropske insititucije mogu da pomognu u pronalaženju načina da suprotstavljene strane sjednu za isti sto i nađu rjesenje za to pitanje”, kazao je Bilčik.

On je rekao da svi treba da budu dio toga kako bi se postiglo evropsko rješenje, jer je budućnost Crne Gore u Evropi.

Najčitanije

institut simo milosevic

Rakčević spreman da državi proda akcije Instituta Igalo za pet miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Privrednik Žarko Rakčević, koji je i jedan od manjinskih akcionara Instituta...