fbpx
NaslovnicaCrna GoraBilčik: Bojkot sastanka sa opozicijom nije dobar

Bilčik: Bojkot sastanka sa opozicijom nije dobar

Podgorica, (MINA) – Odluka pojedinih stranaka vladajuće koalicije da bojkotuju sastanak sa opozicijom nije dobra, ali je važno da u razgovoru učestvuje velika većina političkih snaga, ocijenio je kopredsjedavajući Parlamentarnog odbora Evropskog parlamenta (EP) za Crnu Goru Vladimir Bilčik.

On je Televiziji Crne Gore kazao da vjeruje u dijalog, i da smatra kako je dijalog moguć na Zapadnom Balkanu, i u Crnoj Gori.

“Nije dobro ako političke stranke odluče da bojkotuju sastanak, ali važno je da velika većina političkih snaga učestvuje i da dijalog postoji”, smatra Bilčik.

Važno je, prema njegovim riječima, pokazati svima onima koji su se odlučili za bojkot da to nije jedino rješenje.

“Ukoliko je većina za dijalog, onda ta opcija mora i treba da preovlada i vjerujem u dijalog, iako je to težak poduhvat“, poručio je Bilčik, prenosi portal RTCG.

On je rekao da podržava inicijativu predsjednika Skupštine Alekse Bečića, ali da razumije izazove sa kojima se suočava.

“Promovisanje dijaloga je odgovoran postupak nekoga ko je na čelu parlamenta”, naveo je Bilčik.

On je kazao da se nada da političari u Crnoj Gori razumiju “statešku priliku” koju imaju i da mogu da riješe izazove i probleme sa kojima se suočavaju sami.

“EP je tu da posreduje, ali mislim da ta opcija ne bi trebalo da se da dešava u idealnim okolnostima, jer želimo da vidimo zrelu funkcionalnu demokratiju u kojoj je dijalog moguć”, naveo je Bilčik.

Na pitanje kako vidi rasplet političke krize vladajuće većine, on je rekao da je budućnost Vlade u rukama domaćih političara.

Bilčik je istakao da je Crnoj Gori potrebna stabilnost, predvidljivost i posvećenost, ne samo riječima već i djelima kada je riječ o EU perspektivi.

“Crna Gora je predvodnik u pregovaračkom procesu. Sva poglavlja su otvorena, ali je samo par zatvoreno, svi to znamo”, naveo je Bilčik.

Ova vlada, kako je kazao, može da nastavi taj proces, “ali mora da se fokusira na fundamentalne stvari, ne na unutrašnje svađe.”

“Važno je obezbijediti stabilnost i posvećenost i tek tada vlada može da se fokusira na širu sliku“, smatra Bilčik.

On je rekao i da se nada da su političari u Crnoj Gori odgovorni i da imaju širi pogled na stvari.

“Oni imaju istorijsku šansu da ispune pregvarački proces u narednih nekoliko godina, i to treba imati u vidu i kada je riječ o rješenju krize vlade“, istakao je Bilčik.

On je poručio i da je posjeta predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića Bratislavi sljedeće sedmice važan signal u smislu podrške zemalja članica Evropske unije (EU) reformama u Crnoj Gori.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije