fbpx
NaslovnicaCrna GoraBeriša: Romska zajednica u drugom talasu zanemarena

Beriša: Romska zajednica u drugom talasu zanemarena

Podgorica, (MINA) – Romska zajednica u drugom talasu koronavirusa je zanemarena, ocijenio je izvršni direktor romske organizacije mladih Phiren amenca Elvis Beriša, navodeći da mnoge porodice nemaju uslove da se pridržavaju svih mjera za sprečavanje širenja virusa.

On je kazao da je, prema informacijama kojima raspolažu, trenutno u jednoj romskoj porodici potvrđen slučaj COVID19 i u toku su analize za ostale članove porodice i kontakte inficirane osobe.

„U pitanju je porodica koja živi u jako lošim uslovima i nema mogućnosti da se pridržava svih mjera koje je donijelo Nacionalno koordinaciono tijelo. Većina romskih porodica živi u jako lošim uslovima, posebno imajući u vidu aktulenu epidemiju koronavirusa“, rekao je Beriša agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, to se posebno odnosi na one porodice koje nemaju pristup pijaćoj vodi.

„Neke porodice ne mogu da obezbijede potrebne zaštitne maske, rukavice“, dodao je Beriša.

Upitan da ocijeni odnos nadležnih službi prema pripadnicima RE populacije u trenutnoj situaciji izazvanoj koronavirusom, on je naveo da se u drugom talasu romskoj zajednici posvećuje mnogo manja pažnja.

„Romska zajednica u drugom talasu čak je i potpuno zanemarena. U prvom talasu kovid 19 pažnju su joj poklanjale samo određene nevladine i međunarodne organizacije. Broj oboljelih od COVID 19 je, čini mi se, petostruko veći u odnosu na prvi talas, međutim u romskim naseljima apsolutno se ništa ne radi u cilju njihove zaštite od COVID 19“, rekao je Beriša.

On je dodao da su u prvom talasu koronavirusa ukazivali na to da je neophodno obezbijediti pijaću vodu i pristup električnoj energiji za porodice u romskim naseljima.

„Međutim, ništa se od toga nije uradilo, osim u Podgorici, gdje je u jednom romskom naselju devet porodica priključeno na vodu“, kazao je Beriša.

On je podsjetio da je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava nedavno saopštilo da su urgirali prema četiri opštine – Budvi, Beranama, Bijelom Polju i Pljevljima da se za oko 30 porodica hitno obezbijedi pristup pijaćoj vodi.

„Još nemamo informaciju da li je počelo na tome da se radi. Dobijamo infromacije iz drugih opština da je pristup pijaćoj vodi otežan značajnom broju romskih porodica i u toku smo identifikovanja svih tih porodica kako bismo se obratili nadležnima“, rekao je Beriša.

Govoreći o akcijama koje su organizovali u prvom talasu koronavirusa, Beriša je naveo da je Phiren amenca, u saradnji sa njemačkom organizacijom Help, uspjela da obezbijedi 600 paketa za 400 romskih porodica u četiri opštine.

Sa tom praksom,kako je dodao, nastavili su u svim crnogorskim opštinama.

Beriša je najavio da će u drugom talasu, uz podrsku UNDP-a, u toku ovog mjeseca podijeliti 51 paket romskim porodicama.

„U prvom talasu, nažalost, imali smo priliku da se uvjerimo u to da porodice koje nemaju riješen pravni status u Crnoj Gori ne mogu biti korisnici subvencija Vlade. Upravo zbog toga odlučili smo da u ovom talasu porodicama koje ne mogu da budu korisnici Vladinih subvencija (a tu spada i pomoć od 200 EUR), dostavimo pakete hrane i higijenskih sredstava“, dodao je Beriša.

On je kazao da pripremaju još 100 paketa sa školskim priborom za djecu iz najugroženijih romskih porodoca.

„Prioritet će biti porodice koje ne primaju socijalnu naknadu, ili nemaju pristup subvencijama
Vlade“, naveo je Beriša.

Kako je rekao, prethodnih dana, uz podršku UNDP-a, radili su na terenu.

„U toku jula identifikovali oko 70 djece koja treba da počnu u prvi razred osnovne škole i oko 65 koja treba da krenu u predškolsku ustanovu. Ta djeca, prema informacijama koje smo dobili od roditelja, otežano će pratiti, ili neko od njih neće pratiti nastavu ako bude onlajn“, kazao je Beriša.

To je, kako je rekao, jedan od velikih izazova sa kojim se romska zajednica susretala i u prvom talasu, ali uz pomoć međunarodnih organizacija obezbijeđen je dio IT uređaja koji su pomogli u praćenju nastave.

„Od septembra, ukoliko Vlada odluči da nastava bude onlajn, prethodno je potrebno da se obezbijede uslovi kako bi svako dijete moglo da prati nastavu“, zaključio je Beriša.

Najčitanije

Mandić i Knežević na vojnoj vježbi u Srbiji

Podgorica, (MINA) - Predsjednik Skupštine Andrija Mandić i šef Demokratske narodne partije (DNP) Milan...