fbpx
NaslovnicaCrna GoraBanović: Vlada nastala na pogrešnim osnovama i ciljevima

Banović: Vlada nastala na pogrešnim osnovama i ciljevima

Podgorica, (MINA) – Aktuelna Vlada nastala je na pogrešnim osnovama i ciljevima, a to je dokazala politikom i kadrovskim rješenjima, ocijenio je zamjenik predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) Borislav Banović.

On je, u “Pressingu” Gradske Radio Televizije, kazao da Vlada zastupa interese jedne populacije i vjerske organizacije, što neminovno mora voditi daljim sukobima i podjelama.

“Crna Gora je višenacionalna, multikultularna, multivjerska i to moramo gajiti i pažljivo paziti”, poručio je Banović, prenosi Gradski portal.

On je naveo da, sagledavajući povjerenje koje Vlada ima u parlamentu i opštu političku podršku u javnosti, smatra da trenutna Vlada nema izvjesnu budućnost i teško da takva može da odgovori na brojne socio-ekonomske i zdravstvene probleme.

“Sada vidite u izjavama političke većine kako se pomjera stepen negativnog odnosa prema Vladi”, kazao je Banović.

Prema njegovim riječima, tokom prošle godine niko iz parlamentarne većine nije htio da povuče taj riskantni potez da se ne zamjeri biračkom tijelu i svi su govorili da bi trebalo da se razgovara.

“Sada smo došli u situaciju da svi, sem jednog političkog subjekta, pozivaju da premijer napravi taj korak”, rekao je Banović.

On je kazao da, kada je riječ o izboru članova Tužilačkog savjeta, smatra da način na koji je formirano to tijelo ne može dati nadu da će ostvariti ciljeve.

“Tu je da mu damo šansu da se pokaže. Bilo bi dobro da se odmaknu od toga ko ih je i zašto izabrao. Da se uzdignu od tih veza – personalnih i političkih, i pokažu profesionalnost i stučni kapacitet i vide šire potrebe društva i pravosudnog sistema. Bojim se, iz dosadašnjih iskustava, da do toga nećemo doći”, rekao je Banović.

On je, odgovarajući na pitanje da li će mjesto gradonačelnika Prijestonice zauzeti neko iz SDP-a, kazao da ta partija želi da upravlja procesima na Cetinju.

“Mi kao partija i grupa ljudi koja se okupila zaista ne mislimo da dajemo mandat da neko opredjeljuje kako će se grad voditi, recimo nekome ko je grad vodio 30 godina ili neko kome nije stalo do grada. A da li će to biti sa mjesta gradonačelnika, nije najvažnije”, dodao je Banović.

On je kazao da imenovanje paroha nikšićkog i šefa izdavačke službe Eparhije budimljansko-nikšićke Nikole Marojevića za novog člana Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore smatra činom koji doprinosi urušavanju sekularnog i građanskog koncepta u Crnoj Gori.

Banović je rekao da je vrijeđanje i mizogene izjave na račun poslanice SDP-a Draginje Vuksanović Stanković od člana Nacionalne komisije za UNESKO Jovana Markuša, samo jedan od sramnih primjera, koji bi trebalo da zabrinu sve aktere društva.

“Sigurno da tradicionalne vrijednosti Crne Gore ne podrazumijevaju vrijeđanje žena na bilo koji način, to je sramotno ne samo u odnosu na Vuksanović Stanković, nego na sve žene aktere javnog života”, naveo je Banović.

On je kazao da je tih napada sve više.

“Jednu slobodu smo iskoristili za nekulturu, a ovo je jedan od težih primjera. Posebno zabrinjava što dolazi od sugrađanina i predstavnika Vlade, i to člana UNESCO-a, svjetske institucije za kult. To pokazuje da idemo u pogrešnom pravcu”, kazao je Banović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije