fbpx
NaslovnicaCrna GoraASK pokrenuo 320 postupaka o trošenju javnih resursa

ASK pokrenuo 320 postupaka o trošenju javnih resursa

Podgorica, (MINA) – Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) je, od raspisivanja izbora do sada, pokrenula 320 postupaka o trošenju javnih resursa državnih organa.

Iz ASK-a su kazali da je riječ uglavnom o nepravilnostima tehničke prirode, a Agencija prati i finansije političkih subjekata tokom izbornog procesa, ali i oglašavanje u onlajn prostoru.

Od raspisivanja izbora 20. juna, ASK-u su državni organi dostavili više od 13 hiljada dokumenata koji se odnose na isplate putnih naloga, budžetsku potrošnju, kao i ugovore o zapošljavanju, prenosi portal RTCG.

“Za sada smo pokrenuli preko 260 postupaka i ti postupci su pokrenuti po službenoj dužnosti, znači proaktivnim djelovanjem službenika ASK-a, a pored toga pokrenuto je preko 60 postupaka po prijavama trećih lica”, kazala je direktorica ASK-a Jelena Perović.

Iz ASK-a su naveli da su dosadašnjom kontrolom uočili da je riječ uglavnom o nepravilnostima tehničke prirode ali, kako su kazali, sve će detaljno ispitati.

Perović je kazala da su za sada nepravilnosti formalne prirode i to je, kako je navela, ono što su uočili za putne naloge i njihovo ispunjavanje.

“U suštini, to je glavna nepravilnost, kao i potrošnja iz budžetskih sredstava. Još uvijek je sve to u fazi ispitivanja i ne mora da znači da će na kraju to biti nepravilnost, već da će to biti stvari tehničke prirode koje će se moći ispraviti, tako da ćemo sve pratiti i procesuirati sve što bude za procesuiranje”, dodala je Perović.

U Agenciji tvrde i da pomno prate i finansije političkih subjekata tokom izbornog procesa.

“Do sada je otvoreno 24 žiro računa, o čemu je agencija obaviještena, dostavljena su 54 dvonedjeljna izvještaja kako bi kontrolisali prihode na računima političkih partija. Do sada je bilo priloga od 711 lica, 707 fizičkih i četvoro pravnih”, kazala je Perović.

Zbog pandemije Kovida 19 izborna kampanja najvećim dijelom vodi se online, i zato će Agencija kontrolisati i finansiranje oglasa partija u online prostoru.

“Malo je otežano jer je online prostor veliki, ali kroz praćenje političkih subjekata i online prostora, šta se objavljuje i ko se reklamira, možemo doći do određenih podataka, što će Agencija i učiniti. Ali svakako mora postojati svaki trag o toj uplati i svakom objavljivanju”, kazala je Perović.

Navodi se da će Agencija sve to pratiti do dana parlamentarnih izbora.

Najčitanije

institut simo milosevic

Rakčević spreman da državi proda akcije Instituta Igalo za pet miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Privrednik Žarko Rakčević, koji je i jedan od manjinskih akcionara Instituta...