fbpx
NaslovnicaCrna GoraAnđelić: Zakon ćemo primjenjivati neselektivno

Anđelić: Zakon ćemo primjenjivati neselektivno

Podgorica, (MINA) – Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) u toku izborne kampanje neselektivno i striktno sprovešće sve nadležnosti koje proističu iz Zakona o kontroli finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja, poručio je vršilac dužnosti direktora ASK-a Luka Anđelić.

“Za ASK nema vlasti i opozicije, za nas su svi samo politički subjekti koji imaju određene zakonske obaveze čije ispunjavanje kontrolišemo”, naveo je Anđelić u razgovoru za Dan.

On je kazao da će u toku izborne kampanje neselektivno i striktno sprovesti sve zakonom propisane nadležnosti, koje proističu iz Zakona o kontroli finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja.

“Kontrolisaćemo političke subjekte, njihove aktivnosti, prikupljena i utrošena sredstva u toku kampanje i izvršiti nadzor nad poštovanjem svih propisanih zabrana i ograničenja upotrebe javnih resursa u kampanji”, rekao je Anđelić.

On je naveo da će, u slučaju prigovora i sumnji u kršenje zakonskih ograničenja, pokrenuti odgovarajuće zakonom propisane postupke.

Anđelić je dodao da će kontrolu izbornog procesa nastaviti sa još većom dinamikom i da će obezbijediti potpunu transparentnost izbornog procesa objavljivanjem svih dokumenata o finansiranju kampanje i upotrebi javnih resursa.

Na pitanje kako će opovrgnuti kritike da su često netransparentni i selektivni prilikom primjene zakona, Anđelić je odgovorio da redovno prate izvještaje Evropske unije (EU) i da je svaka od tih analiza za njih bitna i konstruktivna.

On je kazao da postoje i brojni pozitivni aspekti koji su konstatovani u tim izvještajima, ali da je ukazano i na izazove, kao i potrebu daljeg unapređenja i poboljšanja u radu Agencije.

Kako je dodao, date su i smjernice, odnosno preporuke Evropske komisije, koje će biti u fokusu njihovog rada u budućem periodu.

“Za ove četiri godini rada u Agenciji nisam stekao utisak da postoji bilo kakav politički uticaj na naš rad. Brojni su primjeri koji ukazuju na to da je u postupanju Agencije potpuno nevažna stranačka, ili bilo kakva druga pripadnost zakonskih obveznika”, rekao je Anđelić.

Najčitanije