fbpx
NaslovnicaCrna GoraAmfilohije: Poslanici da ne dozvole da ih neko izmanipuliše

Amfilohije: Poslanici da ne dozvole da ih neko izmanipuliše

Podgorica, (MINA) – Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije, povodom rasprave o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti, pozvao je poslanike da ne dozvole da neko izmanipuliše njihovim odlukama i zakonskim odredbama.

foto:mina

Više stotina sveštenika i monaha Mitropolije crnogorsko-primorske okupilo se danas ispred Skupštine zbog sjednice Zakonodavnog odbora na čijem je dnevnom redu bio Predlog zakona o vjeroispovijesti.

„U ime Svetog Vasilija, Petra Cetinjskog, Simeona Dajbabskoga, Stjepana Piperskog, mi umoljavamo naše poslanike da ne dozvole da se djelovi Predloga zakona primjenjuje na takav način“, rekao je Amfilohije.

 

foto:mina

Kako je naveo, ako Crna Gora želi da se ugradi u evropsku zajednicu, uostalom ona je i rodila evropsku zajednicu i rodila Evropu, onda ne mogu činiti to sa bezakonjem.

„Nadamo se da će poslanici koje je narod izabrao, čuti glas naroda Svetog Vasilijevskog Sabora i sveštenstva“, kazao je Amfilohije.

On je istakao da se nada da će ispoštovati glas naroda i da će donijeti svoje odluke onako kako to odgovara onome što je napisao Petar Cetinjski „da je u imenu božijem sud i pravda“.

„Sestre monahinje nose transparent na kome su napisane svete riječi Petra I Mitropoloita i čudotvorca Cetinjskog, koje objašanjavaju na čemu je on temeljio svoj zakonik“, rekao je Amfilohije.

Te riječi, kako je naveo, i velika istina svjedoče i parlamentu, jer pokazuju da samo oni zakoni koji se temelje na velikoj svetoj istini na kojoj je utemeljeno sve zakonodavstvo, na toj istini utemeljeno je i zakonodavstvo Crne Gore i drevne Zete.

„Ono što mi želimo da podsjetimo da je njihova odgovornost veća ukoliko i zakone koje donose za savremenu Crnu Goru utemelje na toj istini, vječnoj i neprolaznoj“, istakao je Amfilohije.

On je kazao da nijesu došli ni protiv koga, već da izraze poštovanje poslanicima i vrhovnom zakonodavnom tijelu, ali da ih prisustvom podsjete da zakone koji donose ako nijesu u saglasnosti sa zakonima Svetoga Petra i sa onim što je zapisano od Gorskog vijenca, onda se mogu pretvoriti u bezakonje.

„Podsjecamo poslanike da ne dozvole taj stid i sram na najveću ustanovu Crne Gore i donošenje zakona koji ugrožava elementarna ljudska prava crkve“, rekao je Amfilohije.

Crkva je, kako je naveo, rodila Crnu Goru i nadahnula sve ono što je pravo i čestito u njenoj istoriji.

foto:mina

Amfilohije se na kraju obratio poslanicima muslimanskog i rimokatoličkog porijekla, i zamolio ih da “ne dozvole da se izmanipuliše sa njima”.

On je po završenom govoru blagoslovio poslanike i sve okupljene, nakon čega se sa okupljenima uputio u hram Hristovog Vaskrsenja.

Najčitanije

Donirana sportska oprema OŠ ”Milorad Musa Burzan”

Podgorica, (MINA) - Crnogorski olimpijski komitet (COK), kompanije One i Sport Vision, uz podršku...